Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Язовирите са готови да посрещнат очакваните обилни валежи

Фото: БГНЕС

Язовирите в България са готови да посрещнат очакваните обилни валежи, съобщи директорът на "Напоителни системи" Димитър Методиев. Дружеството е в много тежко финансово състояние, като в момента дълговете му са 24 млн. лева. Методиев настоя енергийният регулатор да увеличи цените, на които дружеството продава вода на ВиК дружествата, като за различните градове увеличението е между два и три пъти.

Докато ВиК дружествата получават нови цени на водата ежегодно, цените, на които "Напоителни системи" я доставя до мрежата в отделните градове, не е променяна от години, обясни Димитър Методиев. Той поиска по-сериозно увеличение от предложеното от енергийния регулатор. В противен случай: Ние ще работим на загуба и ще се наложи да се направят съкращения.

Повечето служители на "Напоителни системи" не са получавали заплатите си от август, защото дружеството има несъбрани вземания от държавата:

Това са задължения, които "Напоителни системи" не е получило за извършване на тази дейност - отводняване и предпазване на вредните въздействия на водите от 2011-а до 2013-а година от държавата.

Въпреки това, в момента язовирите се охраняват от служители на "Напоителни системи". Има пълна готовност за реакция при очакваните силни валежи през следващите дни:

"Напоителни системи" са готови за тази ситуация. Има празни обеми в язовирите и няма опасност за населението на Република България.

Димитър Методиев сигнализира, че има места в страната, където има незаконно включване към съоръженията на "Напоителни системи". Пример за това е ВиК мрежата в Ботевград, където водата се доставя през осем незаконно изградени връзки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!