Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

НДК проектира център за дигитална култура

БНР Новини
Фото: НДК

В Националния дворец на културата се проведе дискусия за обживяване на неговите пространства с помощта на иновативни и интерактивни методи.  Създаването на дигитално пространство може да се окаже полезно за събуждане на интерес у младите хора към програмирането на културни продукти, към дизайна и технологиите. Събитие се проведе с участието на Мирослав Боршош – директор на НДК, Оскар Барда – експерт към парижкия културен център „Гете Лирик” и директора на Френския институт в България Гийом Робер.

СнимкаТази история започна в Париж, и както повечето истории, които се случват в този град – тя е прекрасна – посочи директорът на НДК. – Изведнъж попаднахме в много стара сграда със 150-годишна история, емблематична за Париж. Управлявана от Офенбах, посещавана и ценена от личности като Виктор Юго и др. От 2011 г. тя е едно от най-модерните и иновативни места за култура в Париж.

Запознахме се с Оскар Барда и екипа на центъра, разработил нещо изключително – места за специфични публики – отбеляза Мирослав Боршош. – Френските ни гости дойдоха, за да локализираме подходящите за проекта пространства и Дворецът да стане специално място и за младото поколение на България“. Според Боршош младите хора живеят в реалност, която е чужда на класическата култура и представи. Техният свят е  изключително специфичен и иновативен. Тяхната оценка за „добро“ и „лошо“ не минава през закостенели понятия – те искат да се забавляват,  любознателни са. „И ако ние намерим  форми, в които цялата тази енергия бъде ситуирана на едно място, аз много ще се радвам, защото това е нещо, ще отива на Двореца.

Г-н Гийом Робер припомни историята, породила това сътрудничество с НДК само преди 2 месеца и оцени новата визия, подхода и маниера за създаване на култура в Двореца. Също така изрази надежда, че тази първа мисия на „Гeте Лирик“ тук ще бъде последвана и от друга и това ще е началото на едно успешно бъдещо сътрудничество.

СнимкаЕто какво ни разказа и г-н Оскар Барда:

Работя в това изключително интересно и вдъхновяващо културно средище, наречено „Гаите лирик” където се случват хиляди интересни неща. Ние сме една своеобразна лаборатория, където с участието на посетителите тестваме нови идеи за създаване на изкуство. Място, посветено на дигиталната култура във всичките й авангардни форми.  Видеоигри, уъркшопи, концерти, нестандартни експозиции. Публиката, към която се насочихме първоначално, е на възраст между 15 и 35 г. По-скоро младежка, но с времето центърът се превърна и в място за посещение от различни възрастови групи /тип дядо и внуче/, където се създава своеобразен диалог, обхващащ три поколения. Нашата цел не е да пресъздаваме неща, а да създадем нещо ново, интерактивно и полезно за публиката. Приветствам идеята на Френския културен институт в София да сподели френската култура и иновативни идеи с останалата част от света, и обратното – другите култури да въздействат на нас. НДК е едно много интригуващо място, с всеки квадратен метър, повярвайте ми! По образование съм архитект и очите ми идентифицираха първите пространства, в които може да се създаде дигиталният център. Тук биха могли да се случват много вълнуващи неща.

Снимки: НДК и Благородна Георгиева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Еще из рубрики

Как 9 мая вводит еще одну линию разделения в болгарское общество

В этом году 9 мая проводит линию разделения в болгарском обществе, которое до сих пор чествовало День Европы и День победы над нацизмом, не смещая акцентов в значимости обоих праздников. С одной стороны, День Европы связан с установлением..

опубликовано 09.05.22 13:11

Старая мельница превратилась в информационный центр Деветакского плато

Старая мельница в селе Кырпачево, муниципалитет Летница /Северная Болгария/ стала образовательным и культурно-информационным центром, посвященным Деветакскому плато. Здание располагает всеми условиями для организации семинаров, культурных..

опубликовано 08.01.22 11:15