Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Проф. Маргарита Генова: Иновациите в хематологията са ключови за развитието на онкологията

БНР Новини
Фото: Благородна Георгиева

Националният конгрес по хематология се организира веднъж на всеки четири години от Българското медицинско сдружение по хематология и е най-значимото събитие в тази област. Сдружението обединява 175 лекари, медицински и немедицински специалисти. Тази година събитието съвпадна с ангажимента на България да проведе и Х-ти Балкански ден по хематология, който през последните 10 години традиционно се провежда в балканските държави. Това дава възможност на участниците да се концентрират върху презентации с изключително високо качество, предоставени от лектори от различни страни. Основните теми, застъпени на конгреса, отразяват и най-наболелите проблеми при лечението на онкохематологични заболявания, злокачествени заболявания на кръвта, кръвотворните органи и лимфната система, които представляват най-голямото предизвикателство пред медицината. По последни данни заболеваемостта от онкохематологични заболявания за България се оценява на 147 човека на 100 000 души население и не се отклонява съществено от средните данни за Европа. При повечето онкологични заболявания най-засегнати се оказват представителите на мъжкия пол. От проф. Маргарита Генова, която беше преизбрана за председател на Българското медицинско сдружение по хематология, научихме за това, кои са били по-важните теми, обсъждани на форума:

Можем да кажем, че акцентирахме на лимфомите, които заемат основния дял от злокачествените хематологични заболявания, острите левкемии, най-агресивно протичащите заболявания, които изискват най-голям ресурс. Концентрирахме се върху една група заболявания, наречени миелопролиферативни, на чието лечение беше даден тласък с развитието на новите лекарствени технологии, новите диагностични тестове.

Според проф. Генова основен фактор за ранното откриване на онкологичните и онкохематологичните заболявания са редовните профилактични прегледи при личния лекар. Също така са важни и познанията на специалистите, към които се обръщат пациентите, тяхната способност да разпознаят или заподозрат едно хематологично заболяване. Все още в хематологията няма скринингови програми. Разпознаването на болестта на ранен етап е мечта на всеки един хематолог в така наречената „солидна” онкология. Нашата събеседничка обърна внимание и на един интересен феномен в хематологията. През последните 2-3 години се забелязва повишаване на интереса от страна на младите хематолози към специалността, която бе застрашена от изчезване. В момента към тази модерна професия са се насочили около 30 – 40 специализанти, въпросът е да ги задържим в България.

Попитахме проф. Генова за дискусиите около иновативните лекарства, съвременните концепции в лечението на онкохематологичните заболявания. Ето какво ни сподели:

Да, това са теми, които през последните години не слизат от дневния ред на форумите, и специално в хематологията, която винаги е пионер в тези неща, в нахлуването и разработването на нови медикаменти. Революциите в онкологията, винаги започват от онкохематологията. Таргетната терапия в хематологията придобива все по-голямо значение. При лечение на злокачествени заболявания на кръвта и лимфоидната тъкан, търсим баланс между високоефективното лечение, което да се справи със заболяването. С нахлуването на таргетните медикаменти, този „възел” започва да се разплита. Те са по-щадящи за здравата тъкан и при много от тях очакванията са за по-добър и безопасен профил, което дава добри шансове в хематологията. Например при една от левкемиите, която обричаше пациентите на неизбежна смърт допреди 15 г. и средната преживяемост беше около 3%, към момента има медикаменти, които се приемат през устата, и хората водят нормален живот, имат семейства, с едно на практика неагресивно лечение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Еще из рубрики

Как 9 мая вводит еще одну линию разделения в болгарское общество

В этом году 9 мая проводит линию разделения в болгарском обществе, которое до сих пор чествовало День Европы и День победы над нацизмом, не смещая акцентов в значимости обоих праздников. С одной стороны, День Европы связан с установлением..

опубликовано 09.05.22 13:11

Старая мельница превратилась в информационный центр Деветакского плато

Старая мельница в селе Кырпачево, муниципалитет Летница /Северная Болгария/ стала образовательным и культурно-информационным центром, посвященным Деветакскому плато. Здание располагает всеми условиями для организации семинаров, культурных..

опубликовано 08.01.22 11:15