Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Кралица Елизабет Втора приветства своите поданици на традиционния военен парад в Лондон

| обновлено 11.06.16 16:19
Кралица Елизабет Втора
Фото: БТА

С традиционен военен парад в централните части на Лондон беше отбелязан официалният 90-ти рожден ден на кралица Елизабет Втора

В него участие взеха както над 1 600 представители на британската армия, така и 300 коне от кралските конни части.

Стотици хора се събраха, за да наблюдават колоритния спектакъл, в който участват и няколко военни оркестри. Тази година в центъра на събитието е 1-ви батальон на сухопътните войски.

Кралицата поздрави събралата се тълпа на парада, облечена в лимонено зелено палто в тон с кокетна шапчица, украсена със свежи розови цветя. Когато Нейно Величество пристигна на плаца, под звуците на духовия оркестър започна военният парад с участието на гвардейците.

Елизабет Втора помаха на събралото се множество в компанията на херцога на Единбург, съпругът й принц Филип, който беше облечен в офицерска униформа, докато заедно напускаха с файтон предверието на Бъкингамския дворец, за да вземат участие в ежегодния парад в нейна чест. 
Принц Хари, херцогинята на Корнуол Камила и херцогинята на Кеймбридж Катрин отпътуваха заедно в друга карета за парада, следвани от впряг, возещ херцога на Йорк и неговите дъщери, принцесите Беатрис и Евгения.

СнимкаПо-късно през деня кралицата се присъедини към останалите членове на кралското семейство, за да наблюдават от балкона на Бъкингамския дворец парада на кралската авиация. 

В честванията взеха участие и флотилия от исторически лодки, които преминаха под формата на шествие през река Темза.

В чест на кралицата Уестминстърският дворец ще бъде осветен в цветовете на британския флаг, а от крепостта Тауър ще бъдат произведен топовен салют. Кралски военни топове ще огласят и околностите на редица градове във Великобритания.

СнимкаКралицата отпразнува 90-тия си юбилей на 21 април, но публичните тържества са през юни, тъй като тогава времето в Лондон е по-благоприятно. 

От 18 век насам рожденият ден на суверена на Великобритания се отбелязва със специална колоритна церемония, наречена "Trooping the Colour", по време на която кралската особа поздрава и извършва проверка на войските.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!