Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Б. Обама: Няма преки доказателства стрелецът от Орландо да е бил част от клон на ИДИЛ

Барак Обама
Фото: БТА

Няма преки доказателства стрелецът от Орландо да е бил част от клон на терористичната организация "Ислямска държава", подчерта президентът на Съединените щати Барак Обама.

Липсват и данни за това 29-годишният Омар Матийн да е бил направляван отвън - в последните минути той сам е изявил принадлежността си към ИДИЛ, обясни още американският президент.

Стрелбата в Орландо може да се третира като терористичен набез, тъй като разследването е установило, че стрелецът е бил вдъхновен от различни екстремистки идеи, разпространени в интернет, посочи още Обама, като подчерта, че всички материали се преглеждат и анализират, за да бъдат разкрити подбудите за престъпното деяние:
Оценката на тази терористична идеология ще бъде толкова важна за разледването, колкото това да се уверим, че няма командване от външна страна при стрелбата.

Време е за дебати - говорим за тероризъм, а не обръщаме внимание на разпространението на оръжия и над дейността на организации като ИДИЛ, които разпространяват терористични идеи, 
посочи още Барак Обама.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!