Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на чуждестранния печат

Турските издания излизат с черни траурни заглавни страници, проклинайки терора и призовавайки за международна солидарност. Министър-председателят Бинали Йълдъръм е поръчал формирането на кризисно бюро за атентата в Истанбул от снощи, четем на страниците на "Хюриет".

Руските всекидневници също коментират атаката на летище "Ататюрк". "Ислямска държава" "чества" с атентатите годишнината от създаването на своя халифат в Близкия изток, провъзгласен точно преди две години, пише "Московский комсомолец". "Или са кюрдите, с които Анкара води гражданска война, или ИДИЛ - няма кой друг" да стои зад нападението на истанбулското летище, коментира вестник "Комерсант".

Бившият румънски премиер Виктор Понта е пътувал към истанбулското летище, когато е станал тройният самоубийствен атентат, но колата му е била спряна на пътя и върната от турските власти, пише румънският вестник "Евениментул зилей". Вестник "Адевърул" публикува информация, според която е имало предварителни индикации, че в Истанбул се готви терористичен акт.

Брекзит е другата доминираща тема в чуждестранния печат. Вестник "Дейли телеграф" подчертава, че премиерът Дейвид Камерън е призовал ЕС да реформира правилата за свобода на движение, за да се запазят британските икономически отношения с Европа. Ангела Меркел обаче предупреди Обединеното кралство, че не може да има достъп до единния пазар без свобода на движение, посочва "Индипендънт". Германският канцлер смята референдума за необратим, отбелязва "Франкфуртер алгемайне цайтунг", а вестник "Гардиън" коментира, че лидерите са се примирили с факта, че страната няма да задейства незабавно Член 50 от Лисабонския договор поради обхваналата я политическа и конституционна криза.

Под заглавие "Между консенсусен Брекзит и политически пазарлък" вестник "Катимерини" коментира изразените становища на срещата в Брюксел. Формирането на "южна ос" в средите на ЕС с участието на средиземноморските страни са обсъждали гръцкият премиер Алексис Ципрас и неговият италиански колега Матео Ренци, съобщава гръцкото издание "Прото тема".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!