Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Временната комисия в НС обсъжда два проекта за нов Изборен кодекс

| обновено на 17.01.14 в 16:25
Снимка: БГНЕС

Временната комисия за промените в изборното законодателство обсъжда едновременно два проекта за нов Изборен кодекс. Единият е внесен от група депутати, начело с Мая Манолова от БСП, а другият е предлаган от Андон Андонов от ГЕРБ и група народни представители.

Според Мая Манолова е задължително да бъде приет изцяло нов Изборен кодекс, защото действащият, изработен под ръководството на Искра Фидосова в предходния парламент, е показал, че не може да осигури демократично провеждане на изборите. Втората причина е, че гражданите, които излязоха на улицата през пролетта и есента, пожелаха нов Изборен кодекс, посочи Мая Манолова:

За първи път Изборният кодекс включва абсолютно всички избори, които се провеждат в нашата страна, включително и изборите за народни представители за Велико народно събрание. Такива разпоредби липсваха в досега действащия Изборен кодекс. За първи път се предвижда преференциално гласуване на избори за народни представители и на избори за общински съветници, като предлаганият праг на преференцията е достатъчно нисък, така че да осигури реално разместване на кандидатите в листите, което да мотивира хората да участват по-активно.

От ГЕРБ предвиждат възможност за преференциален вот от 5 процента, който е по-нисък от предлагания от Коалиция за България преференциален вот от 7 процента. Предлага се намаляване на депозита за участие в изборите, както и намаляване на изборната бариера на 3 процента, а не както е досега 4 процента. Цецка Цачева каза, че ГЕРБ е за промени в закона, а не за изцяло нов законопроект:

И за нас е изключително опасно, ако при всяка смяна на мнозинството в Народното събрание новото мнозинство тръгне в посока да изработва нови изборни правила. В подкрепа на това наше разбиране е и проектът, внесен от народни представители на Коалиция за България, тъй като, като изключим новата структура, различна от тази на сега действащия Изборен кодекс, над 94 процента от текстовете са сходни по съдържание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!