Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балет „Вега” с призови места на международния фестивал на изкуствата „Утринна звезда”

Всички призови места в категориите „Модерни” и „Характерни танци” бяха присъдени на балет „Вега” към Младежкия дом в Търговище на международния фестивал на изкуствата „Утринна звезда”. Това съобщи за Радио Шумен Емилия Хараланова, главен специалист в Младежкия дом в Търговище.
Възпитаниците на Марианна Савова спечелиха Гранд При на фестивала в курортния комплекс „Албена” в силна конкуренция на състави от Украйна, Русия, Молдова, Турция, Македония и България. В първа и втора възрастова група в раздел „Танцово шоу” балет „Вега” се представи с по два танца и спечели първите места. Първи места отново за търговищките момичета и при характерните танци. Дуетите Теодора и Славена в първа възрастова група и Лина и Станислава във втора възрастова група пребориха конкуренцията и спечелиха първите места. Художествената ръководителка Марианна Савова беше удостоена на гала концерта късно снощи със Специалната награда на Нов български университет за принос в развитието на танцовото изкуство. Председателят на журито от университета Росица Панайотова съобщи и две специални награди за търговищкия състав. Всички момичета от Школата за модерен балет „Вега” ще имат право на прием във висшето учебно заведение, специалност „Танцово изкуство”, без приемен изпит, а преподаватели от университета ще гостуват в Младежкия дом в Търговище с безплатни семинари за възпитаниците на Школата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Автобус с деца катастрофира

Автобус, превозвал 36 деца от Добрич към Копривщица, е катастрофирал в района на търговищкото село Пъдарино, съобщиха от пресцентъра на МВР.  Инцидентът е станал около 12:00 часа, превозното средство излязло от пътното платно.  Децата са откарани за преглед в МБАЛ - Търговище, всички те са в добро състояние, някои имат одрасквания и охлузвания,..

публикувано на 14.06.24 в 15:14

Благодарност за кръводарителите

Световния ден на кръводарителя отбелязваме днес. За поредна година Българският червен кръст и  Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ) обединяват усилия, за да изразят своята благодарност към доброволните и безвъзмездни кръводарители.  Заслужилите дългогодишни кръводарители на област Търговище ще бъдат наградени с грамоти, каза д-р..

публикувано на 14.06.24 в 08:37

Градушка съсипа реколта

Градушката в района на Шумен е нанесла най-големи щети на пшеницата, заяви за БТА Силвия Аврамова от Областната дирекция "Земеделие".  Най-силно са засегнати районът на Шумен и квартал "Дивдядово". Има сигнали за унищожени и засегнати в различна степен овощни насаждения, площи с царевица и слънчоглед в кв. Макак, в селата Мадара, Градище,..

публикувано на 13.06.24 в 14:32

Градушка съсипа реколта

Голяма част от реколтата в поповското село Медовина е унищожена от снощната градушка, съобщи БТА. Днес служители на кметството разчистват пораженията от бурята, обясни кметът Тодор Борисов. По думите му, поражения има по около 80 процента от насажденията на стопаните - овошки, лозя и зеленчукови насаждения.   По данни на Метеорологичната..

публикувано на 13.06.24 в 11:13

Вдигат индустриален парк

Индустриален парк за 34 милиона лева ще бъде изграден в Търговище по Плана за възстановяване и устойчивост. Градът е сред десетте областни центъра, които получават финансиране по програмата на Министерството на иновациите и растежа, съобщават от пресцентъра на общинската администрация в Търговище.  За индустриалния парк вече са набелязани терени в..

публикувано на 13.06.24 в 08:57

Почистват след бурята

Общинското предприятие „Флора“ започва почистване на клони и зелени отпадъци след разразилата се вчера буря, придружена с пороен дъжд и градушка в Търговище.Това съобщават от общината. В момента екипите работят на улица „Поп Сава Катрафилов“. След това преминават към улица „Кап. Данаджиев“ и жилищната зона в квартал „Боровец“. Именно в тази..

публикувано на 12.06.24 в 09:30

Договори за побратимяване

Посланикът на Грузия Н. Пр. Отар Бердзенишвили и консулът на кавказката страна присъстваха днес на подписването на договора за побратимяване между Попово и грузинския град Они. Събитието бе по повод Деня на Попово - 10 юни.  На тържествената сесия на общинския съвет в Попово бе сключен и втори договор за партньорство между град Бесарабка - Република..

публикувано на 10.06.24 в 15:17