Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира туристическо изложение в Русе

Деветото издание на туристическо изложение „Уикенд туризъм“ Русе и Шестият Фестивал на туристическите забавления и анимации започват в Русе от 14 ч. днес и ще продължат до 17 май. Домакин на инициативите ще бъде Доходно здание, под патронажа на кмета на община Русе Пламен Стоилов, със съдействието на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. 90 компании са регистрирани за участие. Новите участници са 11 – общини, музеи, атракциони, туристически агенции. Предвидени са 40 павилиона и 6 щандове на открито. Центърът на Русе ще бъде оживен от присъствието на прабългарите от Багатур, средновековните млади хора от Чигот, дисциплинираните воини от Легио Прима Италика от Свищов. Към тях за пръв път се присъединява Театрална група ТЕМП от Враца с възстановки на древни ритуали. Майстори на разнообразни традиционни занаяти от цяла България обогатяват програмата. Акцент в програмата е презентацията на проекта- „Реки на времето”, за общ туристически продукт на общините Русе, Борово и Иваново, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“. Той ще бъде представен от 15 ч. Потенциалът на Русе за Европейска столица на културата през 2019 година ще се обсъди от 15,30 ч., а от 17 ч. ще стартира сценичната програма на фестивала. Там намират място фолклор и класически анимации с публика и туристически групи. Компетентно жури ще оценява фестивалната програма, за да присъди наградите на Фестивал на 16 май от 18 ч.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обновяват Хиподрума в Русе

Възможностите за модернизиране на Хиподрума в Русе с европейски средства бяха обсъдени по време на заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група към Областната администрация в Русе. Целта е базата да отговаря на необходимите стандарти, така че да посреща международни турнири на най-високо ниво.  В момента Хиподрумът се стопанисва..

публикувано на 20.06.24 в 08:57

Ремонтират Дунав мост

Ремонтът на българския участък на Дунав мост започва със затваряне на 400-метрова отсечка в началото на съоръжението при Русе. Ограничението ще обхване лентата за влизане в България. Дейностите в този участък ще продължат пет месеца. Движението там ще се извършва двупосочно в лентата, която води към Румъния. Това стана ясно от проведента среща на..

публикувано на 20.06.24 в 08:47

Некачествените ремонти на съд

Община Русе ще води съдебни дела за некачествени аварийни ремонти на държавните дружества, съобщават от местната администрация. Това обяви кметът Пенчо Милков на среща с управителя на ВиК – Русе инж. Илиан Милев.  „Направете всичко възможно в следващите месеци да се организирате, за да не изглежда градът по този начин. Обърнете внимание на..

публикувано на 19.06.24 в 13:20

Дунав мост в изложба

70 години от построяването на Дунав мост отбелязват съвместно музеите в Русе и Гюргево. Те са конструирали изложба, посветена на знаменитата годишнина. Русенският музей откри днес своята изложба до Лапидариума, на оградата на който са окачени информационните постери. На събитието присъстваха представители на местните администрации на Русе и..

публикувано на 19.06.24 в 12:19

България и Румъния с общ проект

Интегрирана система за обозначаване на корабоплавателния път по Дунав между България и Румъния ще бъде изградена през следващите три години. Това съобщиха от областната администрация в Русе.  Проектът е по Програмата „Interreg Румъния – България” и е на стойност 10 милиона евро, като 8 милиона от тях са европейско финансиране. Ще се изгради единна..

публикувано на 19.06.24 в 09:16

Блъснаха дете на пътя

9-годишно дете е в тежко състояние, след като снощи било блъснато от автомобил на улицата в Русе. То е откарано в болницата с черепно-мозъчна травма от екип на Спешна помощ, има опасност за живота му, съобщава БНТ.  Инцидентът станал на улицата зад стадион „Дунав“. По думите на хора от квартала, детето гонило топка, прескочила оградата на едно от..

публикувано на 19.06.24 в 08:33

"Арнаудови срещи" в Русе

Пети национален младежки форум „Арнаудови срещи. Пътят към познанието“ започва в Русе. 55 разработки на повече от 100 ученици, учители и млади специалисти ще се състезават за голямата награда – Знак на форума, в тематичните направления: Литература; Български фолклор; Изкуства; История; Философия; География и Интердисциплинарни изследвания.  Седем..

публикувано на 18.06.24 в 09:12