Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клошари подпалиха старата сграда на Районния съд в Русе

Пожар в сградата на ул. „Николаевска“ в стария център на Русе, в която преди години се помещаваха Районният съд и Държавният архив, вдигна на крак русенските огнеборци. Къщите са долепени една до друга и евентуални силни пламъци биха причинили бедствие наоколо, коментираха пожарникари. Сигналът за пушека над изоставената от години сграда бил подаден от живеещи в района хора малко след 10 ч. днес. Изпратените на място огнеборци установили, че горят струпани в едно от партерните помещения вещи, оставени най-вероятно от клошари, обитаващи старата сграда. За по-малко от половин час огънят е бил потушен, без да се разпространи по околните къщи. Пострадали или обгазени няма. Според огнеборците, най-вероятната причина за пожара е захвърлена неизгасена цигара.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

50 лева за хвърлен фас

Значително по-строги санкции за нарушителите, които замърсяват градската среда, подготвя община Русе. Глобите за хвърлени фасове или опаковки ще бъдат увеличени десетократно, като досегашната санкция не е променяна в продължение на десет години. От 2 лева глобата за хвърляне на фас или боклук на улицата ще нарасне на 50 лева.  „Решихме, че тази..

публикувано на 30.09.24 в 11:39

Две села без ток след бурята

Няма населени места без вода или телекомуникации в Русенско след проливните дъждове през последните 24 часа.  По данни на дежурните към Областния съвет по сигурност и управление на кризи, е имало спиране на тока в редица селища. Най-засегнати са били Ценово, Белцов и Джулюница. Там е имало многократно прекъсване на електрозахранването за период..

публикувано на 30.09.24 в 10:12

Тръгва влакът Русе - София

От 1 октомври тръгва директен бърз влак между Русе и София с новодоставените германски вагони, съобщават от БДЖ.  От централната гара в Русе композицията ще тръгва в 06.17 часа и ще пристига в София-Север в 12.15 часа. На връщане влакът ще потегли в 14.35 от централна гара София и ще пристига в Русе в 21.53 часа, без прекачване.  Досега нямаше..

публикувано на 30.09.24 в 09:36

Парад на животните

Повече от 60 животни и техните стопани се включиха в инициатива, организирана от общинската фондация „Русе – град на свободния дух". Паркът на младежта се превърна в сцена на Парада на домашните любимци.  Парадът беше разделен на три основни зони - "Котки","Кучета" и "Екзоти" и всяка от тях привлече вниманието на посетителите по свой уникален начин...

публикувано на 30.09.24 в 09:16

Факелът на мира премина през Русе

Близо 50 участници от цял свят преминаха днес през Русе като част от международната инициатива "Пробег на мира", в която се включи и Община Русе. Те изминаха пътя от Вазата в Парка на младежта до площад „Свобода“, където предадоха горещия факел на мира – символ на глобалната кауза.  В щафетното бягане се включиха както русенски състезатели от..

публикувано на 29.09.24 в 14:42

Разходка с кардиолог

Медика - Русе се включва в двете национални инициативи по повод Световния ден на сърцето 29 септември – „Разходи се с кардиолога си“ и Седмица на сърцето в училище, организирани от Дружеството на кардиолозите в България.   Целта на разходката с кардиолози е да се постави акцент върху редовната физическа активност – основен фактор за профилактика..

публикувано на 29.09.24 в 09:19

Ремонтират ул. "Муткурова"

Началото на основния ремонт на ул. „Муткурова“ в Русе беше даден днес. Дейностите включват цялостно обновяване на пътното платно и на прилежащите тротоари, както и подмяна на бордюрите, като дължината на участъка е 672 м. Според кмета на общината Пенчо Милков, специфичното по улицата са старите дървета, които са надигнали тротоарите и..

публикувано на 26.09.24 в 14:39