Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едва 5% от 750 хил. българи с увреждания имат шанс за професионална реализация

Снимка: Радио Видин

750 хиляди българи имат увреждания, но едва 5 процента от тях получават шанс за професионална реализация. Тези данни бяха изнесени в Международния ден на хората с увреждания, който се отбелязва в цялата страна. Председателят на Съюза на инвалидите в Шумен Иванка Казакова заяви, че тези хора не източват бюджета на държавата, каквито твърдения често се чуват.

Хората със специални потребности и пенсионерите с хронични заболявания и група инвалидност са отделни категории, които трябва да бъдат законодателно разделени:

Всичко е въпрос на държавна политика. Не може да се третират хора, които са в пенсионна възраст като хора с увреждания и да са по същия закон. Един човек в пенсионна възраст си има хронични заболявания. Това не е инвалидизиране. Няма нищо общо с проблемите на хората от тази категория и трябва да се разделят нещата. Хората в пенсионна възраст трябва да бъдат подпомагани по друг начин.

Председателят на Съюза на инвалидите в Шумен Иванка Казакова призова администрациите да не приемат проект за строителство и реконструкция на сграда, ако не са адаптирани за хора с увреждания.

По повод Международния ден на хората с увреждания 3-ти декември, в Центъра за социална рехабилитация и интеграция се проведе разяснителна програма. Концерт изнасят възпитаниците на дома и дневният център "Калинка" в село Васил Друмев, а в читалището на село Лозево е подготвена фолклорна програма за обитателите на дома за мъже с умствена изостаналост.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!