Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-мащабната досега среща за санирането се състоя в Силистра

Близо 200 граждани на Силистра, Тутракан и Дулово, както и представители на браншови организации участваха в най-мащабната от всички досегашни срещи, посветени на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Тя бе организирана от Областна и общинска администрации в Силистра със специалното участие на Николай Нанков – заместник-министър на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

  В община Силистра има създаден екип начело с инжинер Йорданка Чамурджиева, директор на дирекция в Общинска администрация, който работи по проекта. 113 са сградите в общината, които имат право да се включат в програмата. В предварителната подготовка са създадени карта на „всички възможни жилища“ и регистър с данни, който ще е в помощ при осъществяването на програмата“.

  За сравнение – според кмета на Тутракан доктор Димитър Стефанов в тамошната община има 9 „блока“, а в Дулово – по информация от кмета доктор Юксел Ахмед – 5. Трите общини единствени в област Силистра разполагат с многофамилни жилищни сгради, в които има най-малко по 36 апартамента, каквото е едно от основните изисквания.

  „Програмата е на доброволен принцип на участие и в нея ще се включат всички „първи по време и по право“; На този етап противопоставянето на програмата става по политически, а не по експертни причини. Предоставили сме широко поле за действие на общините във връзка с процедурите“, обясни заместник-министър Нанков.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Сребърна" на фокус

Екоинспекцията в Русе ще отбележи 32-годишнината от създаването на мрежата от защитени зони Натура 2000 в Европейския съюз с участие в инициативата BioBlitz. Проявата е на Европейската комисия в партньорство с платформата за регистриране на наблюдения на всички видове диви животни, растения и гъби  - Observation.org.  На фокус през 2024 г. е..

публикувано на 20.05.24 в 13:50

Мъж е убит след побой

37-годишен е задържан за убийство и грабеж. Това съобщават от силистренската полиция. На 19 май около 08:30 часа бил получен сигнал за намерен на улицата близо до дома му в село Зафирово 52-годишен мъж в безпомощно състояние. Пристигналият незабавно на адреса полицейски екип установил, че мъжът е мъртъв, а по тялото му има множество следи от..

публикувано на 20.05.24 в 11:10
Снимка: Рени Петрова, srebarnalake.com

Флората и фауната в „Сребърна“

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Русе ще отбележи 32-рата годишнина от създаването на мрежата от защитени зони „Натура 2000“ с участие в инициативата BioBlitz. Проявата е на Европейската комисия в партньорство с платформата за нестопанска цел observation.org .  На фокус през тази година е защитената зона „Сребърна“. От днес до 26..

публикувано на 18.05.24 в 11:05

Помощ по въздуха до края на май

До края на май се очакват първите полети на медицинския хеликоптер по системата ХЕМС, съобщи в Силистра служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева. Днес е бил извършен първият тренировъчен полет с медицински екипи и съответното оборудване. До края на месеца трябва медицинските екипи да получат и своя лиценз, след проведено обучение...

публикувано на 17.05.24 в 18:05
Община Главиница

4 милиона за Главиница

Договорени са четири проекта в община Главиница, които ще бъдат финансирани от държавния бюджет. Общата им стойност е 4 милиона лева. Договорите са връчени на кмета Неждет Джевдет от служебния министър Виолета Коритарова.  Два от проектите са свързани с водоснабдяването. Единият от тях трябва да реши дългосрочно проблема с редовно подаване на вода..

публикувано на 17.05.24 в 09:12

Деца върнаха загубен портфейл

Петокласниците Пресиян Колев и Станимир Ламбев от СУ „Н. Й. Вапцаров“ в Силистра получиха днес благодарствени адреси от полицията за достойна постъпка. Началникът на Районното управление главен инспектор Траян Петров лично посети училището, за да поздрави и похвали децата за проявеното благородство. Вчера в градинка в района на учебното..

публикувано на 15.05.24 в 11:19

Полицаи в детската градина

С урок по пътна безопасност в Детска градина „Радост“ продължиха срещите на подрастващите със служители на полицията в Силистра. Днес гости в детското заведение бяха полицейските инспектори Петър Хотинов и Деян Атанасов. Професионалната им намеса се наложи, след като гостенката Пипи наруши правилата за движение и претърпя..

публикувано на 13.05.24 в 14:50