Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Хасан Адемов: Ще бъде въведена ваучерна система за сезонна заетост в земеделието

Снимка: БГНЕС

„Ще бъде въведена ваучерна система за сезонна заетост на земеделските производители“, съобщи в Разград д-р Хасан Адемов - председател на Социалната комисия в Народното събрание. С ваучерната система ще се подпомагат земеделци, които имат нужда от работна ръка за определен период от време. Като пример той посочи Асоциацията на малинопроизводителите в Лозница, където се обработват 1500 дка насаждения. „Предвижда се работодателите да закупят ваучери и да ги предоставят всеки ден на наетите безработни“, обясни Адемов.

В Разград той коментира и реформите в сферата на здравеопазването и пенсионната система. Според д-р Хасан Адемов новият модел трябва да получи максимално широка и дългосрочна политическа подкрепа, за да има положителен резултат.
„Сега се търси един балансиран модел, който да бъде достатъчно устойчив, за да не може всяко следващо правителство да си позволява да бъдат променяни параметрите. За никого не е тайна, че моделът в момента от осигурителен е превърнат в модел на държавно финансиране, тъй като 52% са за сметка на данъци. Заради това, че там отиват пари от данъци страдат други системи като здравеопазването, образованието и социалната сфера“, обясни д-р Адемов.
Според председателя на Социалната комисия в Народното събрание д-р Хасан Адемов, управляващите в момента променят и методиката за остойностяване на медицинските дейности. „Резултатът е разбиване на солидарния модел и оформяне на дълга листа на чакащите, като финансирането е отново под въпрос“, категоричен е д-р Адемов. Той в участва в регионална среща на доставчиците на социални услуги в Разград, организирана от Националния алианс за социална отговорност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънце и високи температури

През деня ще е предимно слънчево. В сутрешните часове, главно по крайбрежието, ще има условия за намалена видимост. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от югоизток. Максималните температури ще от 26°-31° по Черноморието до 33°-38° във вътрешността. За Шумен максимална температура около 34°. Прогнозата е на дежурния синоптик Симона..

публикувано на 01.07.24 в 07:04

Без ток днес

Разград Днес от 08:30 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в с.Балкански, на абонатите, захранени от ТП 3, намираши се на улици: "Дунав", "Бузлуджа", "Абритус", "Росица", "Средна гора", "Витоша", "В. Левски", "Неофит Рилски", "Хр. Ботев", "Места", "Янтра", "Гоце Делчев", "Чая", "Искър", "П. Волов", "Рила",..

публикувано на 01.07.24 в 06:58

Синптичната прогноза за новата седмица

В понеделник ще е предимно слънчево. В сутрешните часове, главно по крайбрежието, ще има условия за намалена видимост. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от югоизток. Минималните температури ще са между 16° и 21°, а максималните от 26°-31° по Черноморието и до 33°-38° във вътрешността.  Във вторник ще има по-значителни увеличения на..

публикувано на 30.06.24 в 15:40

Завърши състезанието "Шуменско плато 2024"

Димитър Карабахчиев от варненския клуб "Tri Team" постигна първото време в най-тежката дисциплина на състезанието "Шуменско плато 2024" - колоездене, бягане и дуатлон, което се проведе днес по пътеките на Шуменското плато. Той е първи в генералното класиране при мъжете дуатлонисти, като измина дистанциите от 32 км. колоездене и 10 км. бягане за 2 часа и..

публикувано на 30.06.24 в 15:25

Обявиха най-добрите исторически любителски филми

Наградиха победителите в Международния фестивал на любителските исторически филми.Това стана на специална церемония в НЧ „Добри Войников-1856“ в Шумен.Жури с председател проф. д. н. Божидар Манов и членове д. н. Силва Хачерян, доц. д-р Стефан Минков, доц. д-р Александър Донев и Стефан Хаджи Андоновски определи следните награди на фестивала:..

публикувано на 30.06.24 в 13:30
Митрополит Даниил Видински

Даниил е новият патриарх

Видинският митрополит Данаиил е новият български патриарх. Това стана ясно след преброяването на бюлетините от втория тур за избор на патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор.  Даниил Видински получи на балотажа 69 гласа, а митрополит Григорий - 66. Три от бюлетините бяха недействителни.  Новият..

публикувано на 30.06.24 в 13:11

Загинал е мъж, управлявал каруца

29-годишен мъж от Попово е загинал при катастрофа на път lll-204, км 29+790, съобщават от полицията в Търговище. Той е управлявал каруца в посока Разград, когато 22-годишен мъж – шофьор на лек автомобил БМВ, го застигнал и ударил в задната част.  В резултат на пътния инцидент 29-годишният мъж е загинал на място. До него в каруцата е пътувал..

публикувано на 30.06.24 в 11:55