Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари обвиниха НЗОК в намаляване на направленията

Снимка: Архив

С около 20 процента по-малко направления е отпуснала този месец Националната здравноосигурителна каса на личните лекари. Според заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова заради това намаление пациентите няма да могат да направят своите профилактични прегледи и изследвания. "Всеки ден колегите изпращат своите протоколи, които сравнени с предходното тримесечие са по-малко. Това, че няма да има лимити - не се случва. За съжаление нещата не се подобряват. Чиновниците от Здравна каса си позволяват да правят икономии от предвидените суми за извън болнична помощ. Очаква се лимитът за направления да бъде изчерпан преди края на тримесечието, за което е отпуснат и това да доведе до недоволство от страна на пациентите", подчерта доктор Павлова. Няма намаление на средствата, определени за направления, за второто тримесечие на 2017 г. Това съобщиха от пресцентъра на Националната здравно осигурителна каса. Във връзка с публикации в медии за 20-процентно намаляване на регулативните стандарти на общопрактикуващите лекари и на лекарите специалисти от извънболничната медицинска помощ в сравнение с първото тримесечие на 2017 г. Националната здравноосигурителна каса заявява, че това твърдение не отговаря на истината. Некоректността на информацията се потвърждава от справките в информационната система на институцията за отпуснатите направления за първото и за второто тримесечие на тази година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

11,5 литра на квадрат снощи

Между 4 и 18 литра на квадратен метър са падналите валежи през изминалото денонощие в Шуменско, съобщиха от Хидро-метеорологичната обсерватория в Шумен. В Тодор Икономово са измерени най-много количества – 17,5, в Хърсово - 15, а в района на Шумен - 11,5 литра на квадратен метър. Най-малко дъжд е валял в Нови пазар – малко над 4 литра. Жълт код за..

публикувано на 04.06.24 в 11:31

Планово без ток

Спирания на тока в Североизточна България: Област Разград От 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на селата Сваленик и Костанденец, както и в част от Цар Калоян. Област Русе За времето от 08:00 ч. до 16:00 ч. ток няма да има в селата Табачка, Сваленик, Просена и..

публикувано на 04.06.24 в 06:54

Слънце и дъжд с гръмотевици

Между 17° и 20° бяха температурите в 6:00 ч. тази сутрин в Североизточна България. В Шумен са измерени 17°, атмосферното налягане е 986 хектопаскала, малко по-ниско от средното за месеца, още малко ще се понижи, а относителната влажност на въздуха - 97%. Падналите валежи снощи в повечето райони бяха слаби – до 3 мм, но в Разград –..

публикувано на 04.06.24 в 06:15

Изплащат пенсиите от петък

Изплащането на пенсиите за юни чрез пощенските станции ще започне на 7 юни (петък) и ще завърши на 20 юни (четвъртък), съобщиха от пресцентъра на НОИ. Преводите на сумите за юнските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени в петък. Датата за изплащане на обезщетенията за безработица през..

публикувано на 03.06.24 в 10:48

Планово без ток

Поради извършване на ремонтни дейности, временни прекъсвания на електрозахранването днес са възможни в: Разград О т 09:00 ч. до 17:00  в района на: гр. Лозница, ТП 9; ул. "Яне Сандански"; ул. "Гео Милев"; ул. "Елин Пелин"; ул. "Йордан Йовков"; ПС "Каменна чешма"; ПС ВИК Лозница; Хлебозавод Лозница. Временни смущения в..

публикувано на 03.06.24 в 07:26

Горещ понеделник

Днес ще преобладава слънчево време, по-късно през деня ще има временни увеличения на облачността и главно във вътрешността на района следобед както и в часовете преди полунощ се очаква краткотраен дъжд с гръмотевици.  Ще бъде почти тихо, следобед със слаб до умерен вятър от юг и югоизток.  Минимални температури между 15° и 20°, максимални от 30° до..

публикувано на 03.06.24 в 06:47

Седмична прогноза

В първия ден от новата седмица преди обяд ще преобладава слънчево време, но следобед ще има временни увеличения на облачността и на отделни места, главно в Лудогорието и по поречието на Дунав, ще превали краткотраен дъжд. Възможни са и гръмотевици.  Ще духа слаб до умерен вятър от южна четвърт. Минималните температури ще са между 15° и 20°, а..

публикувано на 02.06.24 в 16:10