Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Ташева спечели голямата награда на Националния литературен конкурс „Боян Пенев”

Елена Ташева от Софийския университет „Свети Климент Охридски” беше отличена с голямата награда - издаване на книга, на 40 Национален студентски литературен конкурс „Боян Пенев”, организиран от Шуменския университет. Първи награди получиха Светозар Иванов (СУ „Св. Климент Охридски”) в раздел „Белетристика” и Лилия Трифонова (СУ „Св. Климент Охридски”) в раздел „Поезия”. С втори награди си тръгнаха Полина Иванова (Медицински университет-Варна) в раздел „Белетристика”, Александра Христова (СУ „Св. Климент Охридски”) и Александър Николов (Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”) в раздел „Поезия” и Нели Кирилова и Александър Христов (и двамата от Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий”) в раздел „Критика”, където първа награда не бе присъдена. „Наградата на публиката” заслужи Емине Садкъ (Великотърновски университет „Св.св. Кирил и Методий”). Церемонията по награждаването се състоя пред паметника на Иван Пейчев, открит миналия декември по повод 100 години от рождението на родения в Шумен творец.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

100 знамена за Шумен

Приключи инициативата „Сто знамена за Шумен“ на КНСБ и на Сдружението „Солидарно общество“. Предстои среща с общинското ръководство на Шумен за предаването на повече от 200 трибагреника. Идеята е на 21-годишния Калоян Павлов след като забелязва, че на много от знаковите места на Шумен няма знамена. С реализацията се заемат Синдикалната..

публикувано на 13.05.24 в 15:02

Заслужена награда

Почетен плакет за принос и безспорни заслуги към Шумен и местната общност получи днес мажоритарният собственик на „Алкомет“ АД Фикрет Индже. Наградата беше връчена от областния управител проф. Добромир Добрев.  В поздравителен адрес до Фикрет Индже  се изтъква неговата съпричастност и подкрепа към стотиците проекти и инициативи в..

публикувано на 13.05.24 в 13:22

Задържани при сделка с наркотици

Трима души са задържани непосредствено след извършена сделка с наркотични вещества. Това съобщават от шуменската полиция.  Около 18 часа в петък при специализирана полицейска операция за противодействие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, свързани с наркотични вещества на паркинг на ул.“ Искър“ в Шумен е извършена..

публикувано на 13.05.24 в 11:33

На добър час!

Училищата в Шумен днес изпращат своите абитуриенти. Събитието събира родители и близки на зрелостниците в дворовете на учебните заведения. В последния учебен ден за абитуриентите най-важно е да бъдат със своите съученици и да споделят мечтите си.  Чуйте репортажа на Жулиета Герова: 1074 е общият брой на завършващите ученици в 12 клас през..

публикувано на 13.05.24 в 11:14

Медали и грамоти за най- добрите

Наградиха победителите в 26-тия Математически турнир на името на известния шуменец академик Кирил Попов, съобщиха от пресцентъра на община Шумен. Официалното събитие се проведе в зала „Проф. Венета Вичева“ на общината. Организатор на състезанието е шуменската секция на Съюза на математиците в България. Председател на журито е доц. Ивайло Кортезов, а..

публикувано на 12.05.24 в 12:38

Животът в бродериите на Таня

Изложбата "Каменни бродерии от Нова Каховка върху текстил" може да се разгледа до 18 май в Художествената галерия „Елена Карамихйлова“ в Шумен.  12-те текстилни стенни пана, върху които има ръчно бродирани копия на архитектурни орнаменти от къщи в град Нова Каховка, Херсонска област са дело на Тетяна Болгарова . Авторът на оригиналните "каменни..

публикувано на 10.05.24 в 16:58

Демонтираха помпа-замърсител

Сигнал за изтичане на черна субстанция и миризма във водите на р. Пакоша е постъпил на зеления телефон в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Шумен. Реката се влива в язовир „Фисека“, Община Търговище. Експерти от инспекцията, Регионалната лаборатория в Шумен и Басейнова дирекция „Черноморски район“ са извършили проверки в..

публикувано на 10.05.24 в 16:01