Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нощ в Библиотеката в Шумен

Нощ в Библиотеката ще се проведе за четвърта поредна година в Шумен. Домакин е Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“. Инициативата е под мотото „Обичам“ България.

По традиция началото ще бъде поставено в 18:30 ч. пред централния вход на културния институт с концертна програма на Градския духов оркестър „Михаил Биков”. В залите на втория етаж гостите ще могат да разгледат експозицията „От перото до лаптопа”, посветена на еволюцията на библиотечната техника, и фотографската изложба „Литературни маршрути”, която представя три от седемте разработени до момента от институцията маршрута - по житейския и творческия път на Добри Войников, по повестите „Изгубена Станка” на Илия Блъсков и по „Нещастна фамилия” на Васил Друмев. На втория етаж ще бъде експонирана и фотодокументалната изложба „За книгите, библиотеките и хората в тях”, която илюстрира еволюцията от скалните рисунки и древните петроглифи до появата на съвременното книгопечатане.

В залата на отдел „Краезнание”, от 19:30 ч. и от 22 ч. ще може да бъде видяна виртуалната изложба „Творците на Шумен”, която в поредица от малки импресии представя значими шуменски художници, музиканти, писатели, актьори, архитекти и фотографи. В Изложбената зала ще бъде подредена експозицията „Българската история в художествено слово и образ”, която знакови личности и събития от историята на Първото и Второто българско царство чрез художествени колажи от произведения на българската литература, живопис и иконопис, от произведения на художествената миниатюра, на скулптурата, архитектурата и художествената фотография. В Каталожната зала ще може да бъде разгледана фотодокументалната изложба „Шуменци в националноосвободителните борби”, а в английския двор на библиотеката - изложбата „Листа от албума”, посветена на шуменския поет и драматург Иван Пейчев. В залата за заемане на литература за дома ще бъдат обособени четири фензони - „България на шир и длъж” с акцент върху литературата, представяща природните и историческите забележителности на страната ни; „Български феномени” с литература за известни български ясновидци, гадатели и лечители; „За всяка болка – билка” с литература в областта на народната медицина; и „Родът е оцелял, защото се е смял”, представяща хумора и сатирата в българската литература. Книгите от последната фензона ще бъдат представени и чрез четения на живо.

От 18:30 до 20 ч. в английския двор на библиотеката ще бъде организирана фензоната „Обичам поезията”, където известни шуменци ще представят българска поезия.

От 20 ч., отново там, обичащите българския фолклор ще могат да се включат в забавна хоротека с участието на съставите към НЧ „Асен Златаров - 1872“. Предвидено е и надиграване с награди. В Каталожната зала ще бъде организирана благотворителна работилница „Аз Буки” за ръчна декорация с графична техника на тефтери, книгоразделители и картички. Отново там ще има и благотворителен базар с издания и рекламни материали на библиотеката, както и с артизделия, изработени в организирани от библиотеката работилници и приложни ателиета.

От 19 ч. в отдел „Изкуство” ще започне кинопанорама на научнопопулярни филми за природните и историческите забележителности на България. На посетителите ще бъдат предложени и традиционните за Нощта в библиотеката обиколки на книгохранилищата и възможността да надникнат в любопитния кът Ретробиблиотека, организиран във фоайето на втория етаж.

За детската аудитория от 18 ч. ще има забавления с FaceArtи оцветяване на рисунки с анимационни герои.

От 19 ч. до 21:30 ч. са предвидени парти и викторина с награди, с участието на Вокално-театралната формация „Алдора”.

От 21:30 ч. ще бъде прожектиран филмът „Тролчетата”.

От 18:30 ч. до 24 ч. посетителите ще могат да си направят годишен абонамент за библиотеката срещу цената на еднодневен пропуск от 2 лв., а за децата до 14-годишна възраст регистрацията ще е безплатна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха обновени игрища в училище

2 реновирани футболни игрища и 1 площадка за тенис на корт откриха в шуменското СУ “Сава Доброплодни“. Това се случи в днешния Европейски ден на спорта с участието на звезди от ПФК “Лудогорец“.  Трите спортни игрища са обновени през лятото на тази година, като по проект на Министерство на образованието и науката са отпуснати 100 000 лева. Също около 100..

публикувано на 27.09.24 в 14:28

Кражба у дома

81-годишен мъж от село Веселиново установил липса на парична сума от жилището си и подал сигнал в полицейското управление във Велики Преслав.  По негови данни, кражбата на 2400 лева станала за времето от 17 до 19 септември. В хода на образуваното досъдебно производство и предприетите оперативни действия извършителят, 18-годишен местен жител, бил..

публикувано на 27.09.24 в 12:29

Скандал за паркиране

Сигнал за спор и последвал скандал за паркомясто е постъпил в шуменската полиция. Спорът е станал на ул. “Ген. Скобелев“ в Шумен между 46-годишен мъж и 28-годишна жена.  По данни на шуменката, мъжът не се съобразил с това, че му съобщила, че има платено място. При опит да паркира на същото място автомобила, два пъти я ударил при маневра на..

публикувано на 27.09.24 в 12:04

Промени в движението

Във връзка с провеждането на Международния исторически фестивал „Доблест и слава“ в дните от 27 до 29 септември ще бъде въведена временна организация на движението.   За времето от 13:00 до 18:30 часа на 27 септември (петък) ще бъде спряно движението на моторни превозни средства по бул. „Славянски“ в участъка от кръстовището с ул. „Карел..

публикувано на 27.09.24 в 08:29

Шуменска улица без вода

Абонатите на ул. "Северна" в Шумен ще бъдат без вода от 9:00 до 18:00 часа. Това става ясно от публикация на сайта на ВиК - Шумен. Причината за спирането на водоподаването е включване на нов водопровод.

публикувано на 27.09.24 в 08:17

Пак не избраха обществен посредник

За пореден път общинските съветници не избраха обществен посредник на Шумен. След тайно гласуване нито един от кандидатите не успя да събере необходимите 27 гласа „за“. За позицията се бориха трима кандидати - Дияна Стефанова, Таня Христова и Стоян Стоянов.  В тайното гласуване днес участваха 40 съветници.   Изборът премина в два тура, като в..

публикувано на 26.09.24 в 15:54

Уроци по пътна безопасност

Беседите по пътна безопасност в училищата в Шумен с първокласниците продължават. Днес пътните полицаи Йоана Йорданова и Николай Николов се срещнаха с ученици от СУ “Йоан Екзарх Български“, СУ „Панайот Волов“ и СУ “Сава Доброплодни“.  Първокласниците бяха запознати с основни правила  за безопасност на пътя. Полицейските служители обърнаха внимание..

публикувано на 26.09.24 в 15:31