Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха жътвената кампания в Кубратско

6
Снимка: Радио Шумен
За първа година край село Юпер тържествено бе открита жътвената кампания в община Кубрат. Благодарствен молебен за спорна работа, добра реколта и успешен добив отслужи отец Калоян Андреев. Самодейни състави пресъздадоха народния обичай с песни и стихотворения. Както повелява традицията първите натежали класове бяха дадени на собствениците, а стопаните почерпиха гостите с пита и шарена сол. През тази година се очаква добра реколта от ечемик и пшеница, която да гарантира зърнения баланс в региона и страната, коментираха производители. Миналата година средният добив на пшеницата е бил около 600 килограма от декар, а за ечемика около 530.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Марихуана в казан за ракия

36-годишна жена от Варна е установена с наркотици в Исперих. При полицейска проверка у нея е открита флашка за пушене. При тестване на съдържанието вейпът реагира на канабис. При претърсване на жилището й в Исперих, обитавано от жената и двама мъже на 27 и 29 години, в останки от казан за варене на ракия е намерена торба с 20 грама зелена..

публикувано на 28.08.24 в 10:37

Пиян водач преспа в ареста

Шофьор с 2.83 промила алкохол задържаха полицаи в разградското село Дянково. Това съобщават от разградската полиция. Автомобилът, управляван от мъжа, е спрян снощи. Пробата с дрегер на 49-годишния водач отчела солидното количество алкохол.  Той е отказал кръвна проба и е задържан в Районното управление в Разград. По случая е образувано бързо..

публикувано на 28.08.24 в 10:13

Приказките оживяват в Осенец

За десети път приказни герои ще оживеят на детски карнавал в разградското село Осенец. Събитието е организирано от местното Народно читалище „Съгласие 1891“ и ще се проведе на 31 август, съобщава БТА. Приказният карнавал е традиция за ръководството на читалището и се провежда в края на лятото, докато децата са все още във ваканция. Тази година..

публикувано на 28.08.24 в 09:06

Общински жилища под контрол

Бюджетът на община Разград ще бъде актуализиран заради изменение в разчета за капиталовите разходи. Това стана ясно на провелото се заседание на Общинския съвет. Сред новите капиталови разходи са проектиране на общинския път Разград – Йонково и на пътя Разград – Киченица.  Представен бе и проект за съхранение на културното наследство чрез укрепване и..

публикувано на 28.08.24 в 08:25

Промени в движението

Временна организация за безопасност на движението се въвежда днес заради асфалтирането на улица „Странджа“ в Разград, съобщават от общината.  Затворените в сряда участъци от „Странджа“ ще са от булевард „Априлско въстание“ до улица „Велес“ и от улица „Велес“ до улица „Дъбрава“, като забраната за движение на пътни превозни средства е от 8:00 до 17:00..

публикувано на 28.08.24 в 07:50
Община Разград

Разкриват нов социален център

Промени в наредбата за настаняване под наем и продажба на общински жилища ще разгледат общинските съветници в Разград на днешната сесия. В дневния ред на заседанието са предвидени 18 докладни записки.  12 нови обекта ще бъдат включени в Програмата за управление и разпореждане с имоти общинска собственост за настоящата година., за които е проявен..

публикувано на 27.08.24 в 11:49

Събор посреща пазители на традициите

Народен събор под надслов „Събрало се наше село“ ще се проведе днес в разградското село Побит камък.  Празникът ще започне с изпълнение на химна на Побит камък от вокалната група към местното читалище. По традиция участници и гости ще бъдат посрещнати по стар български обичай с питка и шарена сол. Присъстващите ще имат възможността да разгледат..

публикувано на 24.08.24 в 12:54