Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резултатите от матурите и външното оценяване в Силистра

Снимка: БГНЕС
3.95 е средният успех на зрелостниците, които се явиха на матурата по български език и литература в Силистренска област. За трета година се задържа тенденцията за покачване на резултата, при това в условия на строги мерки срещу преписването и подсказването, информират от Регионалното управление на образованието. Най-висок успех показват двете профилирани гимназии в Силистра - ЕГ „П. Яворов“ - 5,22 и ПМГ „Св. Кл. Охридски“ - 4,96. Три професионални гимназии в дунавския град имат среден успех под 3,00. При втората матура най-много са се явили на биология и здравно образование, където има 18 пълни шестици.
45,72 точки е средният резултат от външното оценяване по български език и литература по двата модула при седмокласниците от Силистренска област. На изпита се явиха 850 ученици. По този показател областта се намира на 23-то място в страната. При националното външно оценяване по математика резултатът е 25,26. Нарастването на броя на учениците останали на вторите модули и по двата предмета не доведе до значително нарастване на резултатите, тъй като част от учениците явили се на вторите модули не са писали нищо или са получили много нисък брой точки, коментират от Регионалното управление на образованието. Според експертите се запазват диспропорциите от предходните години - резултатите по български език и литература са по-високи от тези по математика.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добър 3.84 на матурите в Шуменско

Средният успех на зрелостниците от Шуменска област на матурата по български език и литература тази година е Добър 3.84 – с 84 стотни по-нисък от средния за страната тази година, но с 43 стотни по-висок от успеха на зрелостниците в Шуменска област миналата година. Тази година има 4 пълни шестици и ученик с две шестици – на матурите по български..

публикувано на 19.06.24 в 16:17
Народно читалище

Филмов фестивал в Шумен

37 български филма и 19 киноленти от чужбина са включени в конкурсната програма на Международния фестивал на любителските исторически филми, който ще се състои от 28 до 30 юни в Шумен. В тазгодишното издание на фестивала участват кинолюбители от Русе, Добрич, Варна, Пловдив, София, Стара Загора, Хасково, Димитровград, Белоградчик, Търговище,..

публикувано на 19.06.24 в 15:00

Магията на танца

Националният танцов фестивал „Магията на танца“ ще се проведе в Шумен на 22 и 23 юни. Той е организиран от Общинския младежки дом с подкрепата на община Шумен. За пореден път красотата и блясъка на танцовото изкуство ще завладеят сцената в зала „Арена Шумен“. Участниците във фестивала ще се състезават в четири възрастови групи и ще се представят..

публикувано на 19.06.24 в 14:37

Европрокуратурата ще разследва

Европейската прокуратура започва разследване по сигнал на Гражданското сдружение „Гласът на Шумен“. Магистратите са сезирани от сдружението за нарушения при изграждането на Центъра за грижа за лица с умствена изостаналост в село Лозево и съмнения за злоупотреба с европейски средства. Уведомлението е подписано от европейския делегиран прокурор..

публикувано на 19.06.24 в 13:10

Спецакция срещу кражбите

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпността се провежда в Шуменско, съобщават от Областната дирекция на МВР.  Акцент в днешната операция е противодействието на домовите кражби, които представляват 10% от всички регистрирани престъпления. Най-често се крадат пари и злато, а най-малко - телевизори, компютри и телефони,..

публикувано на 19.06.24 в 11:00

Нов съветник в Шумен

Илия Койнов ще положи клетва на 27 юни като общински съветник в Шумен. Той ще заеме мястото на проф. Катя Кайрякова, която беше избрана за депутат в 50-ото Народно събрание.  Със свое решение Общинската избирателна комисия прекрати пълномощията на Кайрякова като съветник и обяви за избран на нейно място втория в листата на коалиция „БСП за..

публикувано на 19.06.24 в 10:01

Отново дрогиран на пътя

29-годишен мъж от Нови пазар бил установен да шофира след употреба на наркотици. Това съобщават от шуменската полиция. Проверката била извършена около 14:30 часа вчера на ул. “Плиска“ в града. Спрян бил водач на лек автомобил БМВ с германски номера. Зад волана бил 29-годишен местен жител, но автомобилът не бил негова собственост. Тестван бил за..

публикувано на 19.06.24 в 09:24