Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Лозница: Училището в Трапище няма да получи финансиране от Общината

„Решението училището в село Трапище да не се закрие е необосновано“. Така кметът на община Лозница Айхан Хашимов коментира заповедта на министъра на образованието Красимир Вълчев школото да работи и през следващата учебна година. По-рано тази година Общинският съвет в Лозница одобри закриването на училището заради липсата на достатъчно деца. Освен това, там се обучават само 19 деца от общината, останалите над 40 пътуват от села в Търговищка област. „Не ни се признаваха нито разходите по транспорта от съседни региони, нито заплащането на учителите за занималня“, обясни кметът на Лозница. Закриването на учебното заведение беше подкрепено от областния управител на Разград и Регионалното управление на образованието. "Преди заповедта на образователния министър бяха водени разговори за пренасочване на учителите, а за децата бяха определени и приемни училища - НУ „Васил Левски” и СУ „Христо Ботев” в Лозница. Сега ситуацията се променя. Училището няма да получи дофинансиране от Общината и от само себе си ще фалира. За децата от местната общност това не носи полза. От проверки на Инспектората през миналата година се видя, че има "мъртви души". Прокуратурата разследва директорката. Няма смисъл от такива училища. Когато един ръководител взема решения трябва да помисли дали ще бъдат изгодни за учениците и учителите", коментира кметът Айхан Хашимов. Директорът на училището в Трапище Нели Станчева отказа коментар, като заяви само, че сградата е санирана и базата предлага отлични условия за обучение. Нели Станчева изрази надежда, че ръководството ще се справи с финансирането на школото с бюджета си за 2018 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две коли в сблъсък

Румънска гражданка пострада при катастрофа, предизвикана от автомобила, в който се вози. Това съобщават от разградската полиция. Пътнотранспортното произшествие станало около 17:30 часа на 1 юли в района на бензиностанция „Петрол“ край Разград. „Фолксваген Голф“ с румънска регистрация, управляван от 47-годишен румънец, не спира на знак „Стоп“ и..

публикувано на 02.07.24 в 10:06

Разкриха подпалвача на "Т-макс"

Полицията в Разград разкри за часове извършителя на палежа на "Т-макс". Това е 26-годишен мъж от село Гецово, съобщават от разградската полиция. Сигналът, че гори голям строителен хипермаркет в града е получен на тел.112 около 18.30 часа на 1 юли. Огънят погълнал цялата сграда и стоките в нея. Изпратени са седем екипа на РДПБЗН-Разград. Пожарогасенето..

публикувано на 02.07.24 в 09:54

Приключения в Абритус

Регионалният исторически музей в Разград започна образователната програма "Приключения в Абритус". Инициативата се организира за трета поредна година и е насочена към учениците от първи до пети клас.  Заниманията ще се провеждат в продължение на три седмици -  от 1 до 5 юли, от 8 до 12 юли и от 15 до 19 юли. Те ще се водят под ръководството на..

публикувано на 02.07.24 в 08:58

Ученици в областната управа

Десетокласничките Светослава, Стефани, Джейда и Димана от Професионалната гимназия по икономика „Робер Шуман“ започнаха производствена практика в Областната администрация в Разград. Момичетата учат в паралелка със специалност „Митническа и данъчна администрация“. Те представиха пред областния управител Владимир Димитров заданията,..

публикувано на 02.07.24 в 08:37

Еколято за децата

100 деца до 8 клас ще участват тази година в инициативата „Еколято 2024“, която се откри в Разград. Това е 27-то му издание и се организира от Центъра за ученическо техническо и научно творчество в Разград.  Инициативата осигурява занимания на малчуганите през ваканцията, съчетано с възпитание на отговорност, добри навици, беседи за здравното..

публикувано на 02.07.24 в 08:27

Гори хипермаркет в Разград

Хипермаркет от търговската верига "Темакс" в Разград се е запалил. Сигналът за инцидента е подаден в 18:00 часа, съобщи за Радио Шумен Илияна Георгиева, говорител на Областната дирекция на МВР-Разград.  Няма данни за пострадали хора, уточняват от полицията. Пожарът едва ли скоро ще бъде потушен, тъй като в хипермаркета за строителни материали има бои,..

публикувано на 01.07.24 в 20:40

Спецоперация в Разградско

Специализираната полицейска операция в Разградско продължава. Сили на полицията и жандармерията извършват целенасочен контрол.  Само вчера са проверени 680 превозни средства и 921 души. Полицейските служители са извършили 294 проби за употреба на алкохол и 28 теста за употреба на наркотични вещества. В хода на акцията са образувани 4 бързи и едно..

публикувано на 01.07.24 в 10:00