Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агропрогноза до Димитровден

yabalki;esen
Снимка: Ани Бонева

 Част от селскостопанските дейности на полето ще се забавят или отложат, заради очакваното понижение на сутрешните и дневните температури с 5 - 6 градуса през новата седмица и предстоящите валежи. До вторник ще продължат сеитбите на есенни култури ечемик и пшеница, там където времето позволи и не паднат обилни превалявания от дъжд. Много добри реколти се очакват от зелевите видове - главесто зеле и карфиол. Сезонът е подходящ за сеитби на открито, най вече на арпаджик и чесън. Продължават и беритбите на късни сортове ябълки и круши .Времето е подходящо и за извършване на подмладяващи резитби при овощните дръвчета. На места през идната седмица ще има неблагоприятни условия за работа на открито.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Липса на медицински кадри

„Недостигът на медицински сестри, акушерки и фелдшери се увеличава. Засега част от луфтовете се покриват от работещите пенсионери, но е наложително да се подготвят млади специалисти. За да стане по-привлекателна професията, разбира се, трябва да се работи за увеличаване на доходите и синдикални придобивки“.  Това заяви по повод Международния ден на..

публикувано на 13.05.24 в 16:23

Дойде данъчната свобода

Икономисти са изчислили, че точно днес, на 13 май,настъпва своеобразна данъчна свобода за българина. Тоест от днес започваме да работим за себе си. Специалистите от Института за пазарна икономика пресмятат, че 134 дни са били необходими на работещите българи, за да се издължат на държавната хазна. Как са стигнали до този извод?..

публикувано на 13.05.24 в 16:17

Актуализират пенсиите с 11%

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов предлага на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) пенсиите, отпуснати до края на миналата година, да бъдат актуализирани с 11% от 1-ви юли. Пред БНР Иванов припомни, че по Швейцарското правило осъвременяването се изчислява на 10% заради по-ниската от..

публикувано на 13.05.24 в 14:28

Полицията засилва контрола

Специализирана полицейска операция за осигуряване безопасността на движение по пътищата стартира днес. Засиленият контрол, в който ще се включат всички служители с полицейски правомощия, е разпореден от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.  По време на акцията ще бъдат разположени допълнителни екипи в районите с концентрация на..

публикувано на 13.05.24 в 12:00

Валежите спират

Днес до обяд валежите постепенно ще спрат и облачността ще се разкъса и намалее, но в следобедните часове на отделни места не е изключено отново да превали и прегърми.  Ще духа до умерен северен вятър.  Максималните температури между 13° и 18°, за Шумен около 16°. Атмосфернота налягане в Шумен е 994 хПа – много по-високо от средното за..

публикувано на 13.05.24 в 06:07

Планово без ток на 13 май

Разград В периода  13.05.2024 - 17.05.2024 от 09:00 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Беловец, улици: "Никола Петков", "Иван Вазов", "Димчо Дебелянов", "Бузлуджа", "Никола Вапцаров", част от "Тракия", част от "Антон Страшимиров", част от " Ю. Гагарин", част от "Добруджа". Временни смущения в..

публикувано на 13.05.24 в 05:40

Седмична прогноза

В понеделник около и след обяд валежите ще отслабнат и до края на деня постепенно ще спрат. Вятърът от североизток ще отслабне и ще бъде променлив по посока. Температурите слабо ще се понижат – минималните 6°-11°, а максималните предимно между 13° и 18°. До края на периода облачността ще остане променлива. До обяд често ще намалява и до слънчево..

публикувано на 12.05.24 в 15:48