Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Тодоров е носителят на наградата "Рашо Рашев"

Снимка: Радио Шумен

Георги Руменов Тодоров е тазгодишният носител на наградата на името на проф. Рашо Рашев. Младежът е студент в специалност „Археология“ на Шуменския университет. Отличието се връчва за четвърта поредна година в дните около 8 декември. „Това е начинът да продължим да си спомняме за проф. Рашев“, каза дъщеря му Ана Рашева, която обяви носителя на наградата тази година. "Целта беше да я връчим на човек, който ще се занимава с археология. Надявам се Георги да има куража и смелостта да го направи. Няма да му е лесно по никакъв начин, но аз и моето семейство му пожелаваме да се занимава всеотдайно с археология и все повече млади хора да се интересуват от историята и археологията на България", посочи Ана Рашева. Ежегодната награда на името на проф. Рашо Рашев е учредена от семейството на учения, загинал при пожара във влака София - Кардам през 2008 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца на пътя

Научно-практическа конференция под мотото „Детската безопасност – споделена отговорност“ бе открита днес в Шумен под патронажа на кмета на общината проф. Христо Христов. Форумът е традиционен, а автор и организатор е шуменската Детска градина „Дружба“.  В продължение на два дни детски педагози и университетски преподаватели от цялата страна ще..

публикувано на 06.06.24 в 15:09

Ограждения пред опасната къща

Временен режим на движение с частично затваряне на уличното платно в района на ул. „Цар Освободител“ 125 въведе община Шумен. На мястото са поставени ограждения. Късно снощи там се срути покривът на опасна къща - паметник на културата. На този етап движението по улицата няма да се спира. Въведена е обаче забрана за паркиране в участъка от ул. „Цар..

публикувано на 06.06.24 в 14:51

Заместник-кмет мълчи за опасната къща

Продължава разчистването на района около къщата - паметник на културата, в Шумен, чийто покрив се срути късно снощи. Репортер на Радио Шумен видя на място забранителните ограждения по тротоара около участъка на ул. „Цар Освободител“ 125 и подхода към ул. "Цар Калоян". Работата на общинските работници, които премахват строителните отпадъци, следеше..

публикувано на 06.06.24 в 13:16

Четири села без вода

Селата Изгрев, Климент, Наум и Тъкач ще бъдат без вода днес заради авария. Това съобщава на сайта си ВиК - Шумен.  От дружеството уточняват, че водоподаването в четирите села ще бъде спряно до края на работния ден.

публикувано на 06.06.24 в 10:49

Блъснаха пешеходец на пътя

90-годишен мъж от Шумен е пострадал при катастрофа вчера преди обяд. Това съобщават от шуменската полиция. Минути преди 10:30 часа водач на "Дачия Докер“ със софийска регистрация извършвал маневра на заден ход. 35-годишният водач излизал от паркинг на фирма на ул. “Алеко Константинов“. Ударил пешеходец.  Пострадалият 90-годишен мъж от Шумен е..

публикувано на 06.06.24 в 09:51

Зарибяват язовир "Шумен"

Зарибяване на язовир "Шумен" ще извършат служители на шуменския клон на "Напоителни системи" ЕАД. Във водоема ще бъдат пуснати по 200 хил. личинки амур и толстолоб. Целта е да се подобри популацията и да се предпази язовирът от заблатяване.  Акцията ще се извърши от 15:30 часа. Зарибителният материал е произведен в Селскостопанската академия към..

публикувано на 06.06.24 в 08:57

Рухнал покрив затвори улица

Участък от улица "Цар Освободител" в Шумен е затворен временно за движение след сигнал за срутване на покрив от стара къща, съобщиха от ОД на МВР-Шумен. За да се избегнат инциденти в тъмната част на денонощието е предприето затваряне на част от участъка. Екип на РСПБЗН - Шумен е разчистил срутените отломки от сградата. Пътят е обезопасен със  сигнални..

публикувано на 06.06.24 в 04:51