Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти на РИОСВ спасиха животни в беда

Снимка: Личен архив на Людмил Караиванов

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе са участвали в акции по спасяването на животни в беда, съобщиха от инспекцията. Сигнал за млад екземпляр от вида бял щъркел е бил подаден от жител на силистренското село  Суходол. Птицата е била в добро видимо състояние и най-вероятно в началото на миграцията не е била укрепнала. Щъркелът е изпратен в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Пак там са настанени 12 прилепа от вида „Ръждив вечерник”, за които е получен сигнал от Силистра. Специалистите ще положат грижи за тях, тъй като при събуждането от зимен сън има опасност да не оцелеят при липса на храна през зимата. За хвойнов дрозд са сигнализирали пък жители на Русе. Екземплярът е защитен от Закона за биологичното разнообразие. Изпратен e за лечение в Стара Загора. Според специалистите през  последните години има по-голяма ангажираност от страна на гражданите за спасяването на животинските видове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Исторически ниска активност на вота

Към 20:00 часа на 9 юни за Народно събрание са гласували 34,41% от имащите право на глас, а за Европейски парламент - 33,79%, според публикуваните данни на Централната избирателна комисия.  За Народно събрание са гласували 2 268 644 души, което е с близо 415 000 по-малко в сравнение с предишните парламентарни избори през април 2023 г. За..

публикувано на 11.06.24 в 16:50
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова подаде оставка

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подава оставка, съобщи тя на брифинг след излизането на окончателните резултати от изборите "2 в 1." Причината, представянето на партията на последните избори - БСП получи 7 на сто от вота на избирателите.  Националният съвет на партията трябва да реши дали ще я приеме, а конгресът на БСП е органът, който избира нов..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Глобяват за непочистени плакати

Глоба от 1000 до 5000 лева ще получат политическите партии, коалициите и инициативните комитети, в случай че не премахват агитационните материали за проведените в неделя избори за народни представители и Европейски парламент.  Санкцията е съгласно правилата в изборния кодекс, а срокът за премахването на материалите е до 16 юни, съобщават от..

публикувано на 11.06.24 в 10:03

ГЕРБ-СДС първи при 100% обработени протоколи

До края на деня всички 31 Районни избирателни комисии трябва да предадат в Централната избирателна комисия (ЦИК) протоколите от гласуването в неделя за повторна проверка. След отстраняване на така наречените несъответствия ЦИК ще обяви в сряда окончателните резултатите от вота за българските представители в Европейският парламент - като проценти..

публикувано на 11.06.24 в 09:20

Опасно горещо време и днес

Между 18° и 25° бяха температурите в 6:00 ч. тази сутрин в региона. В Шумен са измерени 18°, атмосферното налягане е 982 хектопаскала, а относителната влажност на въздуха - 80%. Днес времето ще е слънчево, но следобед и привечер ще се развива купеста облачност и на места, главно в Североизточна България и северното Черноморие ще превали..

публикувано на 11.06.24 в 06:19

ДПС печели в Североизтока

ДПС е първа политическа сила в област Шумен, следвана от ГЕРБ-СДС и „Възраждане“. Такава е класацията в изборите за евродепутати и народни представители според 94 процента от обработените протоколи в Районната избирателна комисия в Шумен. Така изглежда подредбата на политическите партии и в Силистренско, при обработени близо 70 на сто от..

публикувано на 10.06.24 в 14:15
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изненадата е "Величие"

Няколко са изненадите на тези избори. Най-голямата е влизането на още една, седма политическа формация в НС. Това каза в ефира на Радио Шумен социологът Светлин Тачев. Това е ПП "Величие", която е нова и не особено позната, но направи нещо интересно, като прескочи 4-процентната бариера за влизане в парламента. По неговите думи, има търсене за..

публикувано на 10.06.24 в 12:47