Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите учебници вече в интернет

Снимка: БГНЕС
Министерството на образованието и науката работи по създаването на портал с учебно съдържание, в който ще се публикуват електронните варианти на новите одобрени учебници. Това съобщи в интервю за Българското национално радио Пенка Иванова, директор на дирекция "Учебници и училищна документация" в образователното ведомство. „Тези варианти ще могат да се ползват напълно безплатно от всички ученици, както от дома, така и от училище“, уточни тя. Подготвена е и Национална програма „По - лека ученическа раница“  с бюджет 3 млн. лв. Училищата ще могат да кандидатстват за получаване на средства, за да закупят ученически шкафчета за своите ученици, така че децата да могат да оставят в училище материалите, които са свързани с часовете по изобразително изкуство, физическо възпитание и други. "Подготвяме и промяна на наредба номер 10 - за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, с която ще дадем възможност и за разделянето на две части на учебници, които са над 18 печатни коли, което ще бъде пак стъпка по отношение на олекотяване на ученическата раница. Разделението на две части може да стане, едва когато изтече тригодишният срок за безвъзмездно ползване", каза още Пенка Иванова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обявиха най-добрите исторически любителски филми

Наградиха победителите в Международния фестивал на любителските исторически филми.Това стана на специална церемония в НЧ „Добри Войников-1856“ в Шумен.Жури с председател проф. д. н. Божидар Манов и членове д. н. Силва Хачерян, доц. д-р Стефан Минков, доц. д-р Александър Донев и Стефан Хаджи Андоновски определи следните награди на фестивала:..

публикувано на 30.06.24 в 13:30
Митрополит Даниил Видински

Даниил е новият патриарх

Видинският митрополит Данаиил е новият български патриарх. Това стана ясно след преброяването на бюлетините от втория тур за избор на патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор.  Даниил Видински получи на балотажа 69 гласа, а митрополит Григорий - 66. Три от бюлетините бяха недействителни.  Новият..

публикувано на 30.06.24 в 13:11

Загинал е мъж, управлявал каруца

29-годишен мъж от Попово е загинал при катастрофа на път lll-204, км 29+790, съобщават от полицията в Търговище. Той е управлявал каруца в посока Разград, когато 22-годишен мъж – шофьор на лек автомобил БМВ, го застигнал и ударил в задната част.  В резултат на пътния инцидент 29-годишният мъж е загинал на място. До него в каруцата е пътувал..

публикувано на 30.06.24 в 11:55

Шофьор на мотопед без книжка

Мотопед „Kreidler“ е спрян късно снощи за проверка в заветското село Брестовене, съобщават от полицията в Разград. Служителите на реда са установили, че 33-годишният водач е неправоспособен, а превозното средство е без регистрация.  Пробата на мъжа с дрегер е отчела 0,58 промила алкохол в издишания въздух. За случая е уведомен дежурен прокурор,..

публикувано на 30.06.24 в 11:42

Започна фолклорният събор "Златната гъдулка"

Започна 54-то издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" в Парка на младежта в Русе. На сцената ще се изявят над 700 участници от различни краища на страната. Участва и детски фолклорен състав "Талисман" от град Тараклия, Молдова.  Певци, инструменталисти и танцьори ще се състезават за награда във форума в две категории - колективно и..

публикувано на 30.06.24 в 10:44

Продължава Фолклорният събор „Петровска китка“

Трети ден продължава традиционния Фолклорен събор „Петровска китка“ във Велики Преслав. Десетки певци и танцьори се изявиха на сцената на форума. Участници на възраст от детската градина до пенсионерския клуб получиха грамоти за добро представяне.  През първият ден на събора мина и конкурсът за автентична носия с награждаване на победителите. Десет..

публикувано на 30.06.24 в 08:14

Колоездене и бягане на Шуменското плато

Движението по шуменската улица „Порек“ ще бъде затруднено от 8:30 до 9:00 часа тази сутрин. По това време оттам ще преминат колоездачите, които участват в състезанието „Шуменско плато 2024“.  Събитието е организирано от велоклуб „Илчов баир“. Улицата няма да бъде затваряна, поставени са предупредителни табели. Техническата конференция на..

публикувано на 30.06.24 в 07:42