Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агропрогноза до 16 февруари

През следващите дни ще настъпи промяна на времето, температурите чувствително ще паднат. Минималните ще са около минус 1 - 0 градуса, а максималните ще са в интервала от 3 до 7. Заради падналия снеговалеж условията за работа на открито ще са затруднени. Стопаните ще могат да се възползват от благоприятни атмосферни условия след сряда за сеитбата на водоустоучиви култури като арпаджик, чесън и грах. Есенниците - ечемик и пшеница, са в добро общо състояние, като на места посевите стигат височина от 20 сантиметра.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велики Преслав и 155 години БАН

Средновековната столица Велики Преслав, нейното място и значение, заедно с филм за Симеоновия Златен век бяха представени в София пред учени от 10 европейски държави, участници в отбелязването на 155 години Българска академия на науките. Честването стана в навечерието на 24 май, когато се откри заседанието на генералната асамблея на Европейски културен..

публикувано на 25.05.24 в 10:15

Слънчева събота

Днес ще преобладава слънчево време. Следобед на изолирани места във вътрешността на района не е изключено да се развие купеста облачност и да превали слаб краткотраен дъжд. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. В Русе и Силистра очакваните минимални температури ще са около15 °, в Разград 14, за Шумен – около 12°...

публикувано на 25.05.24 в 07:49

Шествие на буквите в Ценово

С шествие на буквите отбелязаха 24 май в Ценово. Химнът на светите братя Кирил и Методий „Върви, народе възродени“ даде тон на празничното настроение. В празничната програма се включиха и децата от ДГ „Баба Тонка“. Те изпълниха танц, посветен на приятелството. Момичетата и момчетата развяваха знамена с лика на славянските първоучители и българския..

публикувано на 24.05.24 в 15:40

Гала концерт в Двора на кирилицата

Гала концерт на лауреатите на 5-тия Международен младежки фестивал „Славянски звън“ се проведе в Двора на кирилицата в Плиска. Сред гостите бяха  Областният управител на Област Шумен проф. Добромир Добрев и на Варна проф. Андрияна Андреева.  Проф. Добромир Добрев връчи поздравителен адрес на организатора на проявата Искра Иванова, председател на..

публикувано на 24.05.24 в 15:27

Награди "Златен век"

Директорът на националната библиотека доц. Красимира Александрова е сред лауреатите, които бяха отличени в Министерството на културата с награди "Златен век".  В своя повече от 25 годишен стаж доц. Александрова е била главен библиотекар в библиотеката на Шуменския университет, както и директор на Шуменската регионалната библиотека „Стилиян..

публикувано на 24.05.24 в 13:43
Велики Преслав

Продължават дните на духовността

Продължават дните на духовността „Преславска пролет“ 2024. На централния площад във Велики Преслав днес бе отбелязан Денят българската писменост.  Ще бъде връчена и голямата награда „Златен век“ на общината. Отличието се присъжда за постижения в образованието, културата и обществения живот.Номинацията тази година е за читалище „Развитие“. То..

публикувано на 24.05.24 в 12:43

Интересни изложби в Търговище

Регионалният исторически музей –  Търговище съобщава, че на празничния 24 май (петък) – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и славянската книжовност, от 9:30 – до 13:00 ч. отворено за посещение ще бъде Славейковото училище  с постоянна експозиция „Възрожденска класна стая" и следните изложби: - „ От..

публикувано на 24.05.24 в 11:08