Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Завет искат филиал на спешна помощ

4
Сградата на старата поликлиника в Завет
Снимка: Радио Шумен
В Завет да бъде изграден филиал на Центъра за спешна помощ в Разград, който да обслужва и жителите на съседната община Самуил. За това  настояват от двете малки лудогорски общини. Хората разчитат, че ще бъдат включени към проекта на Министерството на здравеопазването за обновяването на сградния фонд, апаратурата и линейките в системата на спешната помощ в цялата страна.

2630 подписа за разкриването на филиал за спешна помощ в Завет събраха само за седмица жителите на малката разградска община. Близо 25 000 са жителите на  общините Завет и  Самуил. Населението е застаряващо. Нуждата от спешна медицинска помощ е належаща. "Понеже сме обслужвани от общините Исперих и Кубрат, техните линейки също не са много и докато се придвижат до нас, при всички положения минава повече от половин час", поясни един от инициаторите на подписката Елена Иванова. "По решение на Общинския съвет е отреден терен вече. На заседание на съвета през декември 2016 г. направихме дарение в полза на Министерството на здравеопазването, за да кандидатстваме по проекта", коментира председателят на Общинския съвет Ерсин Исмаил. "Ако тази година бъдем включени в националната здравна карта, догодина може да бъде изграден филиалът и да започнем да търсим кадри за работа", оптимистично каза кметът Ахтер Велиев. Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен също подкрепи жителите на Завет и Самуил. Дали от Министерство на здравеопазването ще чуят гласа на хората от Лудогорието, ще стане ясно до 30 март.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кални наноси на пътя

Пътят Разград – Самуил все още е в лошо състояние. След почистването на отсечката снощи, дъждовете продължиха и рано тази сутрин, калните наноси отново са на пътното платно, като засегнатият участък е около 1500 метра, съобщават от областната администрация в Разград. Преминаването на автомобилите допълнително се затруднява от камион, който е излязъл..

публикувано на 04.06.24 в 12:58

Бурята затвори път

Проливният дъжд, който се изсипа късно вчера, затвори за час пътя Разград - Самуил, съобщиха от областната администрация. Малко след разклона на село Мортагоново е имало кални наноси, свлечени от близките ниви, а от полицията съобщиха за закъсали автомобили в района. От община Самуил и противопожарната служба в Разград са изпратили два трактора, които..

публикувано на 04.06.24 в 08:20

Панорама на средното образование

Панорама на средното образование ще се проведе в Разградско. Събитието е организирано от Регионалното управление на образованието със съдействието на общината и Центъра за ученическо, техническо и научно творчество.  Бъдещите осмокласници и техните родителите ще получат информация за предлаганите възможности за обучение, които се предлагат..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

Разград посрещна младите четници

Участниците в 39-ия поход „По стъпките на четата на Таньо войвода” бяха посрещнати снощи в Разград на специална церемония пред паметника на Христо Ботев в Градския парк. Това съобщиха от местната администрация. Там към отрядите от над 10 училища от населени места от Североизточна България се присъединиха и групи от учебни заведения от Разград...

публикувано на 01.06.24 в 09:09

Информационни терминали в МВР

Информационни терминали в услуга на гражданите са поставени на входовете на районните полицейски управления в Разград, Исперих, Кубрат и Лозница. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР-Разград.  На тях гражданите могат да правят различни справки за валидност на документи за самоличност, проверки за задължения по фиш, наказателни постановления,..

публикувано на 31.05.24 в 16:24

Заплахи за убийство

47-годишен турски гражданин е задържан за отправени заплахи за убийство. Това съобщават от разградската полиция. Сигналът е подаден на тел.112 от 41-годишна жена, която има дете от него. Потърпевшата обяснила, че мъжът по телефона я заплашил, че ще я убие и ще изгори къщата й в село Дряновец.  По случая е започната проверка. Уведомено са..

публикувано на 31.05.24 в 11:03

Деца превзеха древния Абритус

Над 200 деца от началния курс на Основно училище „И. С. Тургенев“ в Разград проведоха образователни уроци в древния Абритус. Четиридневната инициатива е част от Националната програма „България – образователни маршрути“, съобщиха от Регионалния исторически музей в Разград.   Учениците от 3 „а“ клас получиха и удостоверенията си за успешно..

публикувано на 31.05.24 в 10:16