Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болница за плюшени мечета в Шумен

За първи път в Шумен студенти от Медицинския университет във Варна и филиала му в Шумен организираха акция от кампанията „Болница за плюшени мечета“. Преди минути по-големите възпитаници на ДГ „Изворче“ преминаха през импровизирана клиника. В нея научиха чрез играчките си какво се случва в една болница, когато постъпиш там като пациент. Целта на кампанията е да намали страха на децата от медицински манипулации. „Болница за плюшени мечета“ е добре позната инициатива в Европа, дори в по-малките градове, обясни за Радио Шумен Габриела Панайотова, председател на Асоциацията на студентите медици във Варна. Акциите се провежда не само в детски градини и училища, но и в отделения по педиатрия. В понеделник кампанията ще стигне за осма година до лечебно заведение във Варна. „Резултатите са налице, децата реагират на нашето присъствие все по-спокойно. Но е важен и добрият пример, който трябва да идва от учителите и родителите“, обобщи Панайотова.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Новата Мис България е шуменка

Илияна Борисова от Шумен е новата "Мис България", стана ясно днес. Конкурсът „Мис България“ отне короната на миналогодишната победителка с украински корени Елизабет Кравец. Това съобщава организацията официално с пост на решението в своя Фейсбук профил. В него ръководителят на конкурса Гаел Бонел Санчез посочва, че Елизабет Кравец ще бъде..

публикувано на 04.06.24 в 16:21
Град Шумен

Улица под земята

Ще правят подземна улица в Шумен, съобщи заместник-кметът Николай Симеонов. Той поясни, че улицата ще свързва паркинга на Областната дирекция на МВР с ул. „Васил Левски“. „Това ще даде възможност за достъп до подземните паркоместа в централната градска част, което ще доведе до икономическото възраждане на зоната“, каза Симеонов.  Предвижда се..

публикувано на 04.06.24 в 15:02

Хеликоптерна площадка - до Нова година

До края на годината ще бъде готова хеликоптерната площадка на МБАЛ - Шумен, това каза д-р Димитър Костов, директор на лечебното заведение. По думите му, това изключително много ще улесни работата на екипите в случаи като днешния – транспортиране на пациенти в тежко състояние по въздуха.  Специализирана фирма е направила аеронавигационно заснемане на..

публикувано на 04.06.24 в 14:42

Кметът отчете 200 дни

„От 1 юли ще влезе в сила новата структура на шуменската общинска администрация. Тогава ще обявя името на шестия заместник-кмет по европейските проекти и на новия заместник-кмет по образование и култура“. Това каза кметът проф. Христо Христов на пресконференция по повод 200 дни от началото на мандата на неговия екип.  „Имаме дефицит на кадри..

публикувано на 04.06.24 в 14:25

Първа спешна помощ по въздуха от Шумен

Първата спасителна мисия с медицинския хеликоптер вече е факт. Сигналът за нуждата от помощ е подаден за пациентка в тежко състояние от Шумен, която е транспортирана до столицата за 1 час и 15 минути. Хеликоптерът е кацнал на площадката на болница „Св. Екатерина“. Пациентката вече е в столичната Военномедицинска академия. В стабилно състояние е..

публикувано на 04.06.24 в 12:33

Горя лятна кухня

Лятна кухня горя в село Цани Гинчево посред нощ, съобщават от шуменската полиция. Сигналът е получен в ранните часове на 4 юни. Съобщено било за пожар в покрив на лятна кухня. Към адреса бил пратен екип на пожарната в Каолиново. Екипът установил да гори постройка между две къщи.  Пламъците са погасени с помощта на 6 тона вода. Унищожени са около 80..

публикувано на 04.06.24 в 11:20

Изгоря оранжерия в Мараш

Оранжерия в землището на село Мараш е изгоряла при пожар рано тази сутрин, съобщават от шуменската полиция. Сигналът е получен в 05:30 часа на 4 юни. Към мястото на произшествието е насочен противопожарен екип.  Огнеборците установили, че гори селскостопанско оборудване и земеделска продукция. Пламъците тръгнали след късо съединение.  Пожарът..

публикувано на 04.06.24 в 11:09