Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През март решават за спешен филиал в Завет

Снимка: Радио Шумен
До средата на март ще се разбере дали в  Завет ще бъде изграден филиал на ЦСМП- Разград. Това става ясно от становище на  пресцентъра на Министерство на здравеопазването в отговор на въпроси на Радио Шумен. „В момента се работи по изготвянето на Националната здравна карта, елемент от която е и Картата на спешната медицинска помощ”, се казва в становището. От ведомството припомниха за инвестиционния проект по оперативна програма „Регионално развитие”, в който може да бъде включено и изграждането на спешен филиал в Завет.  Министерството на здравеопазването е определено за конкретен бенефициент по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020 г. за голям инвестиционен проект. Чрез него ще бъде обновен и модернизиран сградният фонд, както и оборудването в системата на спешната помощ на територията на цялата страна. Проектът включва 237 обекта от системата на спешната помощ - спешни отделения в 34 болници, 27 ЦСМП, 170 филиала и 6 изнесени екипа. Дейностите са свързани с извършване на строително-монтажни и строително-ремонтни работи, както и с доставка и монтаж на оборудване и медицинска апаратура. Крайният срок за подаване на проектното предложение е 30 март, съобщават още от МЗ. 
Радио Шумен припомня, че само за седмица инициативен комитет от Завет събра  2630 подписа в подкрепа на искането в града  да бъде разкрит филиал на ЦСМП в Разград. Близо 25 хиляди са жителите на Завет и съседната община Самуил. Съгласно указанията на Министерство на здравеопазването, за да бъде включен Завет в проекта, Общинският съвет е заделил хиляда квадратни метра парцел и е направил акт за дарение на държавата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кални наноси на пътя

Пътят Разград – Самуил все още е в лошо състояние. След почистването на отсечката снощи, дъждовете продължиха и рано тази сутрин, калните наноси отново са на пътното платно, като засегнатият участък е около 1500 метра, съобщават от областната администрация в Разград. Преминаването на автомобилите допълнително се затруднява от камион, който е излязъл..

публикувано на 04.06.24 в 12:58

Бурята затвори път

Проливният дъжд, който се изсипа късно вчера, затвори за час пътя Разград - Самуил, съобщиха от областната администрация. Малко след разклона на село Мортагоново е имало кални наноси, свлечени от близките ниви, а от полицията съобщиха за закъсали автомобили в района. От община Самуил и противопожарната служба в Разград са изпратили два трактора, които..

публикувано на 04.06.24 в 08:20

Панорама на средното образование

Панорама на средното образование ще се проведе в Разградско. Събитието е организирано от Регионалното управление на образованието със съдействието на общината и Центъра за ученическо, техническо и научно творчество.  Бъдещите осмокласници и техните родителите ще получат информация за предлаганите възможности за обучение, които се предлагат..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

Разград посрещна младите четници

Участниците в 39-ия поход „По стъпките на четата на Таньо войвода” бяха посрещнати снощи в Разград на специална церемония пред паметника на Христо Ботев в Градския парк. Това съобщиха от местната администрация. Там към отрядите от над 10 училища от населени места от Североизточна България се присъединиха и групи от учебни заведения от Разград...

публикувано на 01.06.24 в 09:09

Информационни терминали в МВР

Информационни терминали в услуга на гражданите са поставени на входовете на районните полицейски управления в Разград, Исперих, Кубрат и Лозница. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР-Разград.  На тях гражданите могат да правят различни справки за валидност на документи за самоличност, проверки за задължения по фиш, наказателни постановления,..

публикувано на 31.05.24 в 16:24

Заплахи за убийство

47-годишен турски гражданин е задържан за отправени заплахи за убийство. Това съобщават от разградската полиция. Сигналът е подаден на тел.112 от 41-годишна жена, която има дете от него. Потърпевшата обяснила, че мъжът по телефона я заплашил, че ще я убие и ще изгори къщата й в село Дряновец.  По случая е започната проверка. Уведомено са..

публикувано на 31.05.24 в 11:03

Деца превзеха древния Абритус

Над 200 деца от началния курс на Основно училище „И. С. Тургенев“ в Разград проведоха образователни уроци в древния Абритус. Четиридневната инициатива е част от Националната програма „България – образователни маршрути“, съобщиха от Регионалния исторически музей в Разград.   Учениците от 3 „а“ клас получиха и удостоверенията си за успешно..

публикувано на 31.05.24 в 10:16