Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Шумен спасява уникални творби

Уникалните творби на шуменския дърворезбар Асен Русев загиват. С тази болка към Радио Шумен се обърна Александър Величков - председател на Дружеството на шуменските художници. Бай Асен, както го наричаха приятелите и почитателите му, си отиде от този свят преди 5 години. Оттогава дърворезбите, които се намират в мазето на Къщата на художниците в Шумен, са оставени така, както преди време ги е оставил и творецът. Миглена Стефанова разказва за смисъла да пазим стойностното ни изкуство и възможността то да бъде спасено.
Радио Шумен и Дружеството на шуменските художници започват кампания за спасяване творбите на дърворезбаря Асен Русев. Пластиките и паната ще бъдат реставрирани и прибрани в Радио Шумен. А артпространството на медията ще покаже една забележителна изложба.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тиктакаща любов

Защо в ателието на един часовникар, който държи най-много на точността, всички механизми по стените са замръзнали на 12 часа и пет минути? Ако забележите това, когато влезете при Румен Тодоров и го попитате, първа през смях ще ви отговори съпругата му Нели. Историята е много романтична и отвежда към 1983 г., когато била първата им среща до..

публикувано на 19.10.24 в 15:30

Голямото скаутско джамборе

Млади скаути и водачи от страната са в Шумен, откъдето заедно ще участват в Световното скаутско джамборе. Акцент в контактите онлайн и чрез радио ефир ще са етикетът и безопасността при общуването.  Днес 30 скаути и 10 техни водачи от скаутските клубове „Албатрос“, „Приста скаут“ - Русе и Креслив орел- Шумен посетиха Радио Шумен. Те връчиха..

публикувано на 19.10.24 в 12:02

Тиквендюл в Юпер

Ценители на тиквата и дюлята се събират днес за 6-ти път в кубратското село Юпер. Там ще се проведе празникът с най-колоритното и звучно име у нас  "Тиквендюл", за да популяризира добрите ни кулинарни традиции в приготвяне на ястия с двата есенни дара на природата.  Събитието се организира от Народно читалище " Напредък 1915" и ще предложи на публиката..

публикувано на 19.10.24 в 09:02

Заедно пишем историята

С научна конференция „Съвременният дискурс в науката“ Педагогическият факултет на Шуменския университет отбелязва днес 40 години от създаването си.  Честването на годишнината започна с откриване на изложбата „Заедно пишем историята“, която представя награди и отличия за постиженията на студенти и преподаватели от факултета през годините.  В момента..

публикувано на 18.10.24 в 15:40

Шумен става технологичен център

Да се подпомогне икономическото развитие на Шумен и региона, като се създават работни места в IT-сферата. Това е целта на двудневния технологичен форум BEST ’2024, който започна   в Шумен днес. За пета година с ъбитието събра представители на бизнеса, науката, образованието и технологиите с амбицията да направи реално работеща връзката между тях...

публикувано на 18.10.24 в 15:00

Деца осиновяват градинки

Детските градини "Щастливо детство " и "Мир " в Дулово вече са осиновители на зелени площи от градския парк. Децата и техните учители засадиха дръвчетата, дарени от Гората.бг. Оттук нататък малчуганите поемат грижата за тях, както и за подмяната им при нужда, Образователното за малките събитие беше придружено с беседа за значението на растенията за..

публикувано на 18.10.24 в 08:30

Пети технологичен форум в Шумен

Да се подпомогне икономическото развитие на Шумен и региона, като се създават работни места в IT-сферата. Това е целта на традиционния Технологичен форум BEST ’2024 (Business, Education, Science and Technology), който ще се проведе на 18 и 19 октомври в Шумен. Събитието ще събере за поредна година представители на бизнеса, науката, образованието..

публикувано на 17.10.24 в 11:32