Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпит по професията или втора матура?

Снимка: Радио Шумен
Учениците, които завършват професионални гимназии, да използват оценката от държавните изпити по професия като оценка за втората задължителна матура. Миналата година много малка част от тях се възползваха от тази възможност. Така например, в икономическата гимназия в Шумен такъв избор са направили 8 ученици. Тази година този вариант са избрали 15 ученици, което е 12 % от зрелостниците в училището. Според директора на професионалната гимназия по икономика в Шумен Бистра Вацова, учениците се страхуват малко повече от държавния квалификационен изпит по теория и практика. "Те смятат, че във формата, в който се провежда, той е по-труден от държавния зрелостен изпит по общообразователен предмет. Учениците предпочитат все още да изберат държавен зрелостен изпит по общообразователен предмет, за да са сигурни, че ще получат диплома за средно образование", посочи тя.
Радио Шумен припомня, че до петък зрелостниците трябва да направят своя избор и да подадат заявления до директорите на училищата, в които да отбележат на какви държавни изпити ще се явят в края на учебната година.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
КОЦ - Шумен

Инвестиции за милиони

Общинското лечебно заведение Комплексен онкологичен център отчита прираст от дейност с 16% за миналата година. Приходите се увеличили от 14 на 16 млн. лв. Това стана ясно от отчета на дружеството пред комисията за икономическа политика.  В подобрение на дейността за миналата година са били вложени 2 млн. лв. Фондът за работна заплата е увеличен с..

публикувано на 23.05.24 в 14:02
Младежки дом - Шумен

Финансови корекции по три проекта

Финансови корекции по три проекта на община Шумен са наложени към момента. Така кметът проф. Христо Христов отговори на питане на общинския съветник Павел Павлов. Санкциите са за нередности при провеждането на обществените поръчки. Корекцията от близо 6 590 000 лв. за строителството на пречиствателната станция за отпадни води е отменена от..

публикувано на 23.05.24 в 13:51

Иззеха незаконни боеприпаси

Незаконни боеприпаси са иззети от дома на 58-годишен мъж от село Ясенково. Това съобщават от шуменската полиция. Проверката била извършена след получен сигнал, че мъжът държи боеприпаси без разрешително.  В сутрешните часове вчера служители на РУ - Шумен са намерили и иззели 22 ловни патрона. Образувано е бързо производство.

публикувано на 23.05.24 в 11:17

Намериха простреляна кошута

Сигнал за простреляна кошута е приет в полицейското управление във Велики Преслав вчера. Съобщено било, че е намерена убита в землището между Имренчево и Велики Преслав. За това информират от шуменската полиция. Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 23.05.24 в 11:13

Задържаха жена с дрога

26-годишна от Върбица е задържана за притежание на наркотици. При полицейска операция е извършено претърсване в дома на жената. Намерени са две пликчета със суха листна тревна маса около 2 г, за които тя твърди, че са марихуана. Иззети са.  Назначена е експертиза. Жената е задържана за срок до 24 часа в полицейското управление във Велики..

публикувано на 23.05.24 в 11:04

Промяна в движението

Във връзка с получена информация за тежкотоварен автомобил, който е катастрофирал в района на Карнобат, се въвежда временна организация на движението. Това съобщават от шуменската полиция. Екипи на полицията ще насочват водачите на тежкотоварни автомобили от разклона за село Ивански през Айтос. Леки автомобили ще бъдат пропускани за преминаване през..

публикувано на 23.05.24 в 10:54

Нова специалност в училище

Нова специалност „Кетъринг“ разкриват от следващата учебна година в Средното училище „Черноризец Храбър“ във Велики Преслав.  За целта в учебното заведение е обзаведена кухня, в която учениците ще могат да провеждат учебната си практика, каза за Радио Шумен Елена Иванова, преподавател в учебното заведение. Тя допълни, че предстои оборудването на..

публикувано на 23.05.24 в 09:21