Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуален музей в Русенския университет

В Русенския университет днес се проведе Ден на отворените врати. Сред показаните новости тази година бяха разработките на приложения за виртуална и добавена реалност и образователните игри, създадени да помагат на учениците за по-доброто възприемане на учебния материал. Демонстрация на виртуален музей с разглеждане на артефакти беше сред атракциите, представени от Електрофакултета и още – системи за видеонаблюдение, установка за соларни системи, стенд за поражения от електрическия ток върху човешкия организъм. Екипът на Транспортния факултет показа болидите, които участват в Shell eco-marathon, картинг-автомобил, чийто двигател с вътрешно горене ще бъде модифициран в електрически, електрически велосипед, който изминава повече от 50 километра с едно зареждане на батерията. Студенти от факултета по обществено здраве и здравни грижи измерваха кръвното налягане на посетителите, бъдещи юристи разясняваха основните права според конституцията. Екипът на факултет „Природни науки и образование“ представи  специалностите, по които обучават студенти. На щанда на Машинно-технологичния факултет печатаха на 3D принтер Студенти и преподаватели от факултет „Бизнес и мениджмънт“ даваха разяснения за обучението, практиките и възможностите за професионално развитие след завършването на различните специалности. Бяха представени постиженията и на университетските спортни клубове.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни прегледи в "Медика"

Скрининговата кампания за сърдечно-съдови заболявания на лечебни заведения „Медика“ продължава и през юни. Инициативата цели ранна диагностика и предотвратяване на усложненията заради неглижиране на здравословните проблеми.   Две са датите, на които ще се извършват безплатните профилактични прегледи при кардиолог и съдов хирург – на 8 юни..

публикувано на 04.06.24 в 11:49

Лято в музея

„Лято в музея” е част от образователната програма на Регионалния исторически музей в Русе. От днес започва записването за инициативата, в която могат да се включат деца от първи до пети клас. С помощта на музеен педагог децата научават любопитни факти за историята на града, за емблематични места и личности, разкриват тайните на археологията...

публикувано на 04.06.24 в 09:51

Косят избуяла трева

В Русе и през тази седмица продължава косенето на тревни площи и прилежащи части на улици и булеварди, съобщават от общината.  Дейностите се изпълняват от служителите на общинското предприятие „Паркстрой“. Косене на тревни площи ще се извършва в районите на улица „Александровска“, булевардите „Трети март“ и „България“, както и в централната градска..

публикувано на 04.06.24 в 09:31

"Ориент Експрес" преминава

Влакът "Ориент Експрес", който пътува от Париж до Истанбул, се очаква да пристигне днес на централната жп гара в Русе. Това ще стане около 12.45   часа и след това ще отпътува към Варна. По време на престоя си композицията ще премине граничен контрол и технически преглед.  Историческият влак пътува от 1883 година по линията Париж - Истанбул...

публикувано на 04.06.24 в 08:37
Професионална гимназия по селско стопанство „Ангел Кънчев“ в Русе

Билкова градина в училище

Паркът на русенската Професионална гимназия по селско стопанство „Ангел Кънчев“ в Русе ще се превърне в модерна учебна екосистема. Това става възможно след спечелен проект по Националната кампания „Чиста околна среда – 2024 г.“ Парковата площ предстои да се обогати с български овошки и лози и многогодишни плодни храсти.  Новосъздадената билкова..

публикувано на 03.06.24 в 08:57

Изгубени под водата

Изложбата “Изгубени под водата”, която разказва забравени истории на потопени български села поради интензивния строеж на язовири в периода 1950 - 1986, ще гостува на Екомузей с аквариум към Регионалния исторически музей - Русе. Инициативата на сестрите Ралица Каменова и Стела Бизева започва през 2020 година като инстаграм страница, а днес излиза в..

публикувано на 03.06.24 в 08:52

Ограничения за тротинетки

Ограничения за движението на тротинетки, скутери и други електрически возила в пешеходните зони в Русе въвеждат от местната администрация. Това става с решение на Общинския съвет.  Според приетите изменения и допълнения на Наредбата за ползване на превозни средства, електрическите возила няма да могат да минават на скорост през площади, паркове,..

публикувано на 31.05.24 в 11:36