Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова версия за огнения ад в Хитрино

Снимка: БГНЕС
„Според заключенията на експерти, причината за жп катастрофата в Хитрино е лошият железен път“. Това заяви пред Шуменския окръжен съд управителят на фирмата превозвач Станко Станков. Днес там продължи делото за влаковия инцидент, при който загинаха 7 души, а 14 пострадаха. Според Станков, проблемът е при стрелка № 5, която или се е счупила, или не е била заключена. Пред журналисти той заяви, че поддържа заключението на частната експертиза, която е проведена по искане на фирмата. В съставянето й участват чужди и български експерти. Ангажирани са румънски специалисти, екип от 8 души от Институт в Берлин. Според Станков, скоростта на композицията не е причина за инцидента и обвинените машинисти Димитър Михнев и Радослав нямат вина.
"Ако скоростта беше причина, тя е трябвало да бъде над 111 км в час, а композицията, според доклада на Звеното за разследване на катастрофи при Министерството на транспорта, се е движела с 80 км в час. Причината, според експертите, е или незаключена стрелка 5, или счупена стрелка 5. Защото цялата композиция, включително 2 локомотива и 26 вагона, минава без проблеми по стрелка 1 и то с по-висока скорост, но по стрелка 5 се скъсва на шестия вагон", посочи Станков.

Управителят на фирмата превозвач Станко Станков "Булмаркет" допълни, че ще направят всичко възможно експертизата да бъде приобщена към доказателствата по делото. „По някои от гражданските дела, които се водят срещу компанията, тази експертиза е приета“, допълни Станков. Той заяви, че компанията има възможност да обезщети исковете, заведени срещу нея от жители на Хитрино, "в разумни параметри". В разчистването на гарата и обезопасяването на цистерните след инцидента от фирмата превозвач са вложили над 600 000 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Издават карти с намаление

Започва издаването на карти за градския транспорт, съобщиха от „Шумен – пътнически автотранспорт“. От понеделник, 17 юни, ще започне изготвянето на годишни абонаментни карти на хората, навършили 65-годишна възраст и многодетни майки с деца до 18 години. Документите се издават на Автогара Шумен, на специализираните гишета за..

публикувано на 14.06.24 в 15:26

Вълшебни ритми в Нови пазар

Нови пазар е домакин на Националния конкурс за гайдари и инструментални камерни състави „Вълшебните ритми“. 22-рото издание ще продължи от днес до неделя в Народното читалище „Христо Ботев“ в града. Заявки са подали над 150 гайдари.  „Географията на конкурса непрекъснато се увеличава“, каза за Радио Шумен дългогодишният председател на журито проф...

публикувано на 14.06.24 в 13:31

Мерки срещу пожари по жътва

Всички институции в Шуменска област са подготвени за реакция при пожар, състоянието на речните корита е сравнително добро, язовирите също са в добро техническо състояние. Това стана ясно на заседанието на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, който се проведе днес ( 14 юни) в Шумен. Ситуацията обобщи областният управител проф...

публикувано на 14.06.24 в 12:35

Огнеборци в действие

На шест сигнала за произшествия са реагирали дежурните противопожарни екипи през последните 24 часа, информират от Областната дирекция на МВР в Шумен. В 7:00 часа вчера сутринта е бил приет сигнал за пожар в апартамент на 12-ия етаж в квартал „Тракия“. Пламъците, които по всяка вероятност са тръгнали от стар хладилник, са погасени с помощта на..

публикувано на 14.06.24 в 10:33

Трима в болница след катастрофа

Трима са пострадали след катастрофата край село Златар вчера следобед, за която Радио Шумен писа.  Водач на лек автомобил "Опел“ се движил от Смядово в посока към Велики Преслав. Предприел изпреварване на товарен автомобил „Волво“, навлязъл в лентата за насрещно движение и се ударил челно в лек автомобил "Мерцедес".  Водачите на двата автомобила и..

публикувано на 14.06.24 в 10:09
Смядово

14 идеи за по-хубаво Смядово

14 проектни предложения по фонда „Местни инициативи“ са постъпили в община Смядово в рамките на срока за кандидатстване. Това съобщават от общинската администрация. 10 от идеите за финансиране са на неформални граждански групи, по едно са предложенията от читалища, детски танцови и вокални групи и групи за изворен фолклор.  Специално създадена..

публикувано на 14.06.24 в 09:03

Обсъждат мерки срещу пожари

Заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия ще се проведе днес в Шумен. Ще бъдат обсъдени мерките срещу пожари и щетите на земеделската продукция и селскостопанския  инвентар.  Ще бъде представен обобщен доклад за извършените проверки на реки, речни корита и язовири на територията на област Шумен в изпълнение на заповед на..

публикувано на 14.06.24 в 08:34