Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца от България и Румъния на екофорум

От днес Силистра е домакин на Двайсет и седмия международен ученически екофорум "Сребърна 2018 ". Представени са 23 екологични проекта от България и Румъния. Председател на журито е ръководителят на Съюза за защита на природата проф. Светослав Герасимов.

Заедно с участниците на провеждания в рамките на форума национален конкурс "Земята - наш дом" за рисунки, приложно изкуство и литературни творби в проявата се включват повече от 400 ученици.

В конкурса за литературна творба във възрастовата група от първи до четвърти клас се присъждат две първи места за разказ - на Божидара Йотова от Варна и на Александър Яворов от Габрово. Две първи места се присъждат за разказ и във възрастовата група от пети до седми клас - на Касандра Недялкова от Дряново и на Виктор Баев от Силистра. Във възрастовата група от осми до дванайсети клас се дава специална награда за стихотворение на Елена Таракова от Петрич, а Александър Габровски от Варна и Борислав Бахтарлиев от Петрич заемат първите места. За разказ първо място завоюва Станислава Стефанова от Петрич, а за есе - Чавдар Лалов от Плевен.

В конкурса за рисунка в групата от първи до четвърти клас на първо място се класира Лора Пенева от Търговище, а от пети до седми клас – Валентина Миленова от Летница. Във възрастовата група от осми до дванайсети клас първото място завоюва Ели Петрова от Търговище.

За приложно изкуство специална награда на журито за оригами се дава на учениците от СУ "Д-р Петър Берон" в Тополовград Кристияна Джингова, Василена Занова и Росица Трендафилова. Във възрастовата група от първи до четвърти клас на първо място е Доротея  Александрова от Силистра. Във възрастовата група от пети до седми клас първи е Джими Стефанов от Плевен, а във възрастовата група от осми до дванайсети клас - Дионисий Марков от Силистра. Форумът е включен в националния календар на МОН за ученически изяви по интереси.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Опасност от пожари

Повишен е индексът за риск от пожари на територията на Силистренска област. Това показват данните на Националния институт по метеорология и хидрология, съобщават от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.  Затова от противопожарната служба призовават да не се използва открит огън за почистване на сухи треви.  През..

публикувано на 12.06.24 в 11:17

Поредният пиян на пътя

Бързо производство е започнато в РУ-Дулово за шофиране след употреба на алкохол. Това съобщават от силистренската полиция. 43-годишен с лек автомобил „Фолксваген“ бил спрян за полицейска проверка на 11 юни в село Поройно. С дрегер били отчетени 1.46 промила.  Той е отказал да даде кръвна проба, задържан е за срок до 24 часа в полицейското..

публикувано на 12.06.24 в 09:44

Публично обсъждане на бюджета

Публично обсъждане на изпълнението на бюджета на община Силистра за миналата година е насрочено за 17 юни. То ще се проведе от 17:00 ч. в заседателната зала на Общинския съвет.  Председателят на съвета кани за участие в дискусията жителите на общината, представителите на синдикатите, на бизнеса, на неправителствения сектор, както и всички..

публикувано на 12.06.24 в 09:02

Разместване в листите

Преференции в листата на ГЕРБ-СДС в Силистра изпратиха последния в нея Милен Делийски на второ място. Бизнесменът събра 2018 брой преференции, което доведе до пренареждането в листата. Разместването на кандидатите за народни представители в Силистренско ще има само в партийната листа на ГЕРБ-СДС. Минимумът за пренареждане е 7% от общия брой гласове,..

публикувано на 11.06.24 в 14:55

Опасност от пожари

Повишен е индексът за риск от пожари на територията на Силистренска област. Това показват данните на Националния институт по метеорология и хидрология, съобщават от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.  Очакваните високи температури и опасно горещото време днес и през следващите дни са предпоставка за възникване и..

публикувано на 11.06.24 в 09:51

ДПС първи и в Силистра

На 100 процента приключи обработката на протоколите в Районната избирателна комисия в Силистра.  Първа политическа сила е ДПС с 36,65 %, на второ място са ГЕРБ-СДС с 24,74 на сто, трети са "Възраждане" с 10,49%. На четвърто и пето място се нареждат съответно ПП-ДБ и БСП. Така са подредени политическите сили и от вота в Силистренско за..

публикувано на 10.06.24 в 16:54

Дългото чакане в Силистра

В Силистра се бави приемането и обработването на изборните книжа. В двора на Езиковата гимназия в града все още е пълно с автобуси и чакащи членове на секционни комисии. Работният ден на членовете на секционни избирателни комисии надхвърли 24 часа. Недоволството основно е заради дългото чакане. "Забавянето предполагам, че се дължи на може би..

публикувано на 10.06.24 в 14:01