Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животновъди пред Министерския съвет

Протест пред МС
Снимка: Нова Вест

Продължава протеста на овцевъди и козевъдите пред Министерския съвет, които са недоволни от недостатъчното държавно финансиране и ниските компенсации за умъртвяването на животни заради чумата в Югоизточна България. Около 1500 души са недоволните. Фермерите запалиха кожи на животни и изляха мляко пред сградата. Фермери внесоха декларация в Министерския съвет с искане за оставките на земеделския министър Румен Порожанов и заместника му Цветан Димитров. Някои от протестиращите заплашиха и с гражданско неподчинение, ако няма оставки. Представители на шуменския екарисаж също подкрепят овцевъдите и козевъдите. Според изпълнителния директор Мирослав Александров всички участници в митинга са дошли на мирен протест и нямат намерение да обявяват гражданско неподчинение.

Междувременно Фонд "Земеделие" увеличи помощта по схемата "де минимис" за стопаните от Бургаско и Ямболско. По 47 лева на животно ще получат собствениците на евтаназирани заради чумата овце и кози. Подпомагането е допълнение към компенсациите, чието изплащане вече започна в селата Воден и Кости.

По-късно днес президентът Румен Радев ще посети община Болярово, която е най-засегната от чумата по дребните преживни животни. Той ще разговаря с местната власт за предприетите мерки за овладяване на болестта и за неразпространението й в съседните общини.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Публикуваха резултатите от матурите и НВО

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от държавните зрелостни изпити и от националното външно оценяване (НВО) в 4 клас. Резултатите могат да се видят на сайта infopriem.mon.bg.  https://infopriem.mon.bg/ Проверката става с входящ номер и идентификационен код.  Близо 47 000 дванайсетокласници се явиха на първата..

публикувано на 06.06.24 в 16:23

Да помогнем на София

“Аз искам да живея и няма да се откажа! Зная, че има още какво да дам на света„. Думите са на 33-годишната шуменка София Баева, която се бори с коварно заболяване.  Преди 4 години тя чува тежката диагноза злокачествен тумор на гърдата, открит във втори стадий. След химиотерапия, лъчетерапия и хормонотерапия, идва ред на операция за премахване на тумора...

публикувано на 06.06.24 в 14:11
СУ Сава Доброплодни - Шумен

Училища с награди

Български учители и училища от Североизтока са сред отличените за приноса си към разработването на учебно съдържание в рамките на програмата “Един учебен час с “Клет България”, информира БТА.    Средното училище “Васил Левски“ в Дулово получи награда в категорията за най-активно участие в инициативата “Един учебен час” през настоящата учебна..

публикувано на 06.06.24 в 08:42

Златен диплом за хор "Бодра песен"

Със Златен диплом - най-висока първа степен e отличен хор "Бодра песен" на Международния хоров конкурс "Victoria Adriatic" в гр. Риека, Хърватия. Журито оцени високо представителния хор на Шумен с диригент Деница Узунова, пианист Евридика Вълчева и корепетитор Йорданка Илиева. Изпълненията на шуменските деца получиха 93.6 точки от 100 и..

публикувано на 06.06.24 в 06:39

Предимно слънчево време

18 градуса е измерената в 6:00 ч. температура в Шумен, атмосферното налягане е 990 хектопаскала, влажността на въздуха е 94%. 17 градуса е температурата в Разград и в Търговище, 20 градуса в Русе, 22 градуса е в Силистра.  Днес преди обед валежите постепенно ще спрат, а облачността ще се разкъса. Следобед ще се развива купеста и купесто- дъждовна..

публикувано на 06.06.24 в 06:28

Адреси без ток

В Шуменска област от 09:00 ч. до 16:00 ч., поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр.Смядово - абонати, захранени от ТП "Бакала", ТП "Пчелина", ТП "Чепиша", ТП "Оборище", ТП "Дружба", в района на село Хан Крум – местността „Паметника“, абонати на ТП „Първи..

публикувано на 06.06.24 в 06:15

Планово без ток на 5 юни

Неотложни ремонти и профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия ще са причина за спиране на тока в населени места от Североизточна България и днес, на 5 юни, съобщават от електроразпределителното дружество В Разград ска област  от 09:00 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в част от с. Езерче. В Русе нска..

публикувано на 05.06.24 в 06:33