Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици снимаха развитието на банковото дело

Снимка: pixabay.com

Над 80 ученици се включиха в конкурса за есе на тема „От първите банки до криптовалутите” и във фотоконкурса „Сградите на първите банки в Русе напомнят за началото”. В състезанията, обявени от фондация „Бряг”, участваха ученици от русенски гимназии и студенти. Целта на конкурсите е да се вдъхновят наследниците на първите банкери да продължат традициите и да се предизвика интересът им към изучаването и развитието на най-новите технологии в областта на финансите. Сред най-сниманите обекти са сградата на Спестително дружество „Гирдап” (Часовника), „Търговска кооперативна популярна банка” (бившия магазин „1001 стоки”), Първо българско застрахователно дружество „България” (Старата полиция), Банкерската къща на братя Симеонови (сега ДСК) и др. Две журита класираха получените ученически творби. Ще бъдат раздадени по пет награди - книги, в двете категории. Победителите ще бъдат поканени на представянето на книгата „История на финансовите институции в Русе /1878-1947/”, което ще се състои през септември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Уроците на Блага“

Най-добрият български филм

Филмът на Стефан Командарев „Уроците на Блага“ бе обявен за най-добър български филм на Националните филмови награди „Васил Гендов“, съобщават от Съюза на българските филмови дейци. Наградите бяха връчени снощи на церемония в Народния театър.  Филмът, който основно беше сниман в Шумен, получи и наградата за най-добра главна женска роля. Актрисата..

публикувано на 17.05.24 в 13:20

Българският театър диша и живее

Селектираните спектакли в „Друмевите театрални празници“ в Шумен са били разнообразни като драматургичен материал и жанрово представяне, заяви на заключителната пресконференция днес председателят на журито проф. Пенко Господинов. Според него, по общото мнение на всички участници в журито и тази година не е имало непоставен текст за пиеса, който..

публикувано на 17.05.24 в 11:41

Награди за най-добрите

Константин Соколов, Николай Тошков и Недялко Стефанов си поделиха Наградата за мъжка роля за участието им в спектакъла "Ботушът" в тридесет и третото издание на фестивала „Друмеви театрални празници“ в Шумен, съобщава БТА. За женска роля беше отличена Гергана Змийчарова за спектакъла "Гимнастика за бременни".  Наградата за сценография беше присъдена..

публикувано на 17.05.24 в 08:19
Неда Соколовска

Безводието влиза в театъра

В последния ден от фестивала „Друмеви театрални празници“ в Шумен ще бъде показано и представление, резултат от творческата лаборатория на режисьорката Неда Соколовска. Темата, която тя е избрала за документалния си спектакъл, е „Без вода“. В дните на фестивала актьори от шуменския театър събираха обществени реакции по проблема и личните..

публикувано на 16.05.24 в 15:32

Духът на Търговище

Ако искате да видите и усетите духа на Търговище, а нямате време да се разходите по всичките му улици, посетете Арт галерията на Регионалната библиотека „Петър Стъпов“. Там от тази седмица на едно място са събрани най-емблематичните сгради на Търговище. Възрожденски и от по-ново време, в пълния си чар, запечатани в картините на Цончо Денев...

публикувано на 16.05.24 в 14:37

Китаристът на Ку-Ку бенд в Шумен

Шуменската публика отново ще има шанса да чуе изпълнението на един от най-добрите китаристи в България. Името на Цветан Недялков е популярно покрай участието му в Ку-Ку бенд, но музикантът има и своя кариера. Освен в България, той изнася концерти и в Лондон, Мадрид, Солун, Бостън, Чикаго, Лос Анджелис, Лас Вегас, Маями, Торонто, Орландо...

публикувано на 16.05.24 в 14:26
Драматичен театър „Сава Огнянов”, Русе

По-евтино на театър

В края на театралния сезон ДТ „Сава Огнянов“ – Русе ще намали цените на билетите само на каса като комплимент към своята вярна публика. По този начин трупата се включва към активностите в програмата на 19-тото издание на Туристическото изложение „Уикенд туризъм“, организирано от община Русе.  Всички посетители на изложението в деня на откриването..

публикувано на 16.05.24 в 08:34