Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санкционират фирми, замърсяващи въздуха в Разград

Текущи месечни санкции ще бъдат наложени на четири дружества в Разград заради превишения на индивидуалните емисионни ограничения по показатели, определени в разрешителните им документи. Това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе. Отклоненията са констатирани при изпитване на отпадъчните води, взети от пречиствателните станции на "Биовет" АД – клон Разград, "Амилум България" ЕАД, "Пилко" ЕООД и "Водоснабдяване – Дунав" ЕООД. Водните проби са взети в периода 20 - 24 август от Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околната среда в Русе в рамките на проведения контрол във връзка с постъпили сигнали за неприятни миризми в града. Най-високите превишения са отчетени в отпадъчните води на "Биовет". Резултатите от пробите показват, че биологичното стъпало на заводската пречиствателна станция на дружеството не работи ефективно. По-малки отклонения от контролираните показатели са установени във водите на другите дружества. Мобилната станция за контрол на качеството на атмосферния въздух ще продължи измерванията и през този месец. Протоколите ще бъдат предоставени на Община Разград и Регионалната здравна инспекция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Следят чистотата на въздуха в Разград

Мобилна станция вече измерва качеството на въздуха в Разград. Заради множеството сигнали за неприятни миризми в града планираният годишен мониторинг беше изтеглен две седмици по-рано от предвиденото, съобщиха от русенската екоинспекция. Станцията е..

публикувано на 24.08.18 в 14:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хванаха подпалвач на ниви

Установен е извършителят на палеж в земеделски ниви в исперихското село Малък Поровец. Той е криминално проявен и осъждан, на 55 години, от същото село. Това съобщават от разградската полиция. Сигналът за пламналия пожар бе получен около 15:15 часа на 26..

публикувано на 28.06.24 в 12:09

Иззеха боен арсенал и дрога

Двама криминално проявени и осъждани мъже са задържани с незаконни оръжия и екстази. Това става след мащабна операция на криминалисти от Областната дирекция на МВР в Разград. Те са извършили процесуално-следствени действия в областите Варна, Русе и..

публикувано на 28.06.24 в 11:10

Един милион за улични ремонти

За улични ремонти в селата през настоящата година община Разград е заделила 1 млн. лв. в капиталовата си програма. Това заяви кметът Добрин Добрев по време на публичното обсъждане на отчета за изпълнение на бюджета за 2023 г.  През миналата година за..

публикувано на 28.06.24 в 08:25

Катастрофа затвори път

Катастрофа между камион, лек автомобил и линейка затвори за движение главен път Варна - Русе. Това съобщават от разградската полиция. Сигналът за произшествието, станало на Исперихското кръстовище, е получен около 13.40 часа днес. По главния път в..

публикувано на 26.06.24 в 14:53

Инвестират 1.5 млн. лв. в нов цех

Учредяването право на строеж в общински имот, който се намира в бизнес зона „Перистър“, подкрепиха общинските съветници в Разград на заседание. За терена има заявено намерение от потенциален инвеститор за изграждане на цех за производство на..

публикувано на 26.06.24 в 13:05

300 дка пшеница изгоряха

300 декара пшеница изгоряха при пожар вчера привечер, съобщават от разградската полиция. Сигналът за горящата нива с пшеница е получен около 19:40 часа на 25 юни на тел.112. Към мястото - землището между кубратските села Бисерци и Тертер, са изпратени..

публикувано на 26.06.24 в 11:54

Пей и танцувай с нас

Ученици от три учебни заведения в община Разград участват днес в концерт „Пей и танцувай с нас“. Възпитаниците на основните училища в селата Стражец, Ясеновец и Осенец ще покажат какво са научили в заниманията по интереси през годината по проекта „Успех..

публикувано на 26.06.24 в 09:14