Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-малко деца с увреден слух на училище

Снимка: Специално училище за деца с увреден слух „Св.Иван Рилски“

40 са учениците, които ще се обучават в Специалното училище за деца с увреден слух „Св. Иван Рилски“ в Търговище. Учениците са от девет административни области на страната и са разпределени в четири общообразователни и четири професионални паралелки. Сравнено с миналата година, броят на учениците със слухови и говорни проблеми е по-малък, но това не означава, че децата с такива заболявания са намалели, каза за Радио Шумен директорът на училището Росен Милачков. 

"Наистина щеше да бъде великолепно, ако можехме да отчетем, че има все по-малко деца със слухови и говорни увреждания. Но намаляването на нашите ученици се дължи на мигрантската вълна от българи към чужбина. Голяма част от тях са родители на наши деца. Другата причина е, че изборът на учебно заведение зависи най-вече от волята на родителите", посочи той.

На 17 септември в  училището за деца с увреден слух в Търговище ще бъде открита поредната 107-а учебна година, откакто съществува училището, което е единственото по рода си в Североизточна България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спасиха 200 дка гора

200 декара широколистна гора в землището на търговищкото село Копрец са били спасени от опожаряване, съобщават от полицията в Търговище.  Сигналът за пожар е получен около 15:00 ч. на 1 юли. Огънят е възникнал в труднодостъпен район и е унищожил около 21 декара борови насаждения.  В гасенето на пожара са се включили и служители на Държавното горско..

публикувано на 02.07.24 в 12:19

Смърт на пътя

61-годишна жена е загинала при катастрофа в Попово вчера, съобщават от търговищката полиция. Пътният инцидент станал около 17:50 часа. Жената управлявала лек автомобил „Опел Корса“. На кръстовище по ул. „Асен Златаров“ тя отнела предимството на движещ се лек автомобил „Мерцедес “, управляван от 34-годишен водач. При катастрофата водачката на..

публикувано на 02.07.24 в 11:57

Грижа в дома

190 възрастни и хора с увреждания ползват здравните и социални услуги по проект „Грижа в дома“ на община Търговище. Услугите са безплатни и се предоставят по Програма „Развитие на човешките ресурси“.  Към момента потребителите са от 18 различни населени места в общината и получават почасови медицински грижи, рехабилитация, психологическа подкрепа и..

публикувано на 02.07.24 в 09:07

Ел. уред подпали къща

Два противопожарни екипа са загасили пожар в къща в село Кайнарджа, възникнал вчера около 17:55 часа. Това съобщават от силистренската полиция. Технически неизправен ел. уред причинил запалването. Унищожени били 50 кв. м покривна конструкция и битова техника.  След намесата на огнеборците са спасени стая и имущество.

публикувано на 28.06.24 в 09:19

Наближава крайният срок

Наближава срокът за плащане на първата вноска на местните данъци и такси, напомнят от община Търговище. На 30 юни изтича срокът за плащане на първата вноска от годишния данък върху недвижимите имоти и превозните средства, както и на таксата за битовите отпадъци за 2024 г. След тази дата ще бъде начислявана лихва за просрочие върху неплатените суми...

публикувано на 28.06.24 в 08:42

Декларация за АМ "Хемус"

Общинските съветници в Попово застават зад първоначално обявения и вече определен пътен участък, по който да преминава трасето на магистрала „Хемус“ около Попово и изразяват несъгласието си с евентуалната му промяна. Това става ясно от подготвена от Общинския съвет декларация, с която институцията заявява позицията си.  В тази връзка в началото на..

публикувано на 28.06.24 в 08:28

Пожар в стопански двор по пладне

5 сгради и 350 декара с пшеница са спасени от огъня благодарение на бърза професионална реакция на противопожарни екипи от Търговище. Това съобщават от търговищката полиция. В 13:30 часа е получен сигнал за възникнал пожар в сухи треви в стопанския двор на птицеферма в с. Подгорица. На място е било установено, че огънят се е разпространил на голяма..

публикувано на 27.06.24 в 11:06