Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарната търси смелчаци

8
Снимка: Радио Шумен

Липсват кадри с висше образование в шуменската пожарна. 30 % от офицерския състав не е запълнен. Недостигът е при служителите по превантивната дейност и държавния противопожарен контрол, съобщи Иван Иванов - директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен.

Днес той обобщи работата на пожарната по повод Седмицата на пожарната безопасност.  През изминалата година се направени 29 комплексни, 592 контролни и 841 тематични проверки в различни обекти. За отстраняване на нарушения са връчени 162 противопожарни разпореждания. Има съставени 35 акта. Служителите са участвали във въвеждането в експлоатация на 185 обекта.

"Тяхната работа е много тежка и натоварена. В момента в Шумен има само двама инспектори, които трябва да контролират различни дейности. В града се строят над 12 предприятия, за което се изисква стриктно осъществяване на контрол, тъй като системата за контрол стана доста сложна", посочи той. 

При изпълнителския състав кадровият недостиг ще бъде преодолян, след като премине конкурсът за назначаване на 8 души. Кандидатите са 44. За тази година са възникнали 1156 произшествия, като пожарите са 619. Броят им е сравним с миналогодишния, като Иван Иванов отбеляза, че 2018 г. е преминала без сериозни наводнения и пожари.
Шумен ще се превърне в обучителен център на Североизтока. Приключва строителството на административата сграда и учебния полигон и от следващата година започва обучение за действия при бедствия.
"В момента сме обучили обучители за цяла Североизточна България, за да може от Нова година да започнем обучението. В началото ще започнем с ученици, след това с доброволци към доброволните формирования. Виждате, че при инциденти са необходими много сили и средства за кратко време. Ще разчитаме на доброволните формирования. После ще организираме обучения по организации, като всичко е във връзка с бедствията", каза Иван Иванов.
Акцент в работата на пожарната ще бъде и превенцията за зимата. Ще се дадат предписания на АПИ и земеделските производители да поставят снегозадържащи бариери, за да се избегнат снегонавяванията по пътищата.

По повод професионалния празник на пожарникарите – 14 септември, са наградени 23 служители на шуменската регионална дирекция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Световен ден на ходенето

Шумен е един от градовете, които днес се включиха в Световния ден на ходенето.  Събитието се организира по инициатива на Министерството на младежта и спорта и Българската федерация спорт за всички. Чуйте репортажа на Людмила Борисова.

публикувано на 05.10.24 в 13:53

Хорове от страната и чужбина в Нови пазар

Вторият Международен хоров фестивал „Земя на славни предци" започва днес в Нови пазар. Тази година в него участват 14 хорови формации от различни краища на България и Румъния. В тазгодишното издание на фестивала са предвидени четири концерта – в правослания храм „Св. Параскева" в Нови пазар, в зрителната зала на НЧ „Христо Ботев-1872", в НИАР..

публикувано на 05.10.24 в 09:32

Подкрепете "Капачки за бъдеще"

Шумен днес е част от есенната кампания „Капачки за бъдеще“.  Събирането на капачки ще е в часовете от 10:00 ч. до 14:00 ч. на адрес ул. „Васил Левски“ №6. Ще се събират пластмасови капачки, алуминиеви кенчета и пластмасови прозрачни бутилки.  Благодарение на тези, които събират и предават капачки, беше закупен нов транспортен кувьоз за..

публикувано на 05.10.24 в 08:24

"Капачки за бъдеще" в Шумен

Община Шумен благодари на гражданите, институциите и фирмите, които работят съвместно в кампанията „Капачки за бъдеще“. Тази събота, 5 октомври, предстои следващото събиране на капачки в часовете от 10:00 ч. до 14:00 ч. на адрес ул. „Васил Левски“ №6. През последната седмица общината предаде събраните до този момент от служителите ѝ над 1,7 тона..

публикувано на 04.10.24 в 16:12
Снимката е илюстративна

Разширяват синята зона в Шумен

Обмисля се разширяването на зоната за временно платено паркиране в Шумен. Това каза в ефира на Радио Шумен Николай Колев – директор на общинското предприятие „Общински жилища и имоти“. „Зоните за паркиране са все по-натоварени, особено районите около площад "Кристал" и общината и са нужни повече паркоместа", каза той. "За да се стигне до..

публикувано на 04.10.24 в 15:22

Приз за проф. Ана Димова

Проф. Ана Димова получи годишната награда на Съюза на преводачите в България. Тя й е присъдена за цялостната й дейност и за изключителния й принос като германист.  Проф. Димова е основател и дългогодишен ръководител на катедрата по немска филология в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. В момента основната част на катедрата..

публикувано на 04.10.24 в 14:40

Полицията предупреждава

Опазване на имуществото и предпазване от различни видове измами са били темите, обсъждани с жителите на новопазарското село Върбяне. Това е станало на среща с началника на полицейското управление в Нови пазар гл. инсп. Веселин Райнов.  По време на изнесения прием жителите на Върбяне споделиха, че нямат нерешени проблеми, свързани с работата на..

публикувано на 04.10.24 в 12:54