Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телефонни измамници атакуват Силистра

Снимка: БГНЕС

Масова атака са предприели телефонни измамници днес в Силистренска област Обаждания са получени не само в областния град, но и в някои от по-малките населени места, като е приложена актуалната напоследък схема за участие в полицейска операция.

Криминалисти отново припомнят как действат престъпниците. Обажданията постъпват предимно на стационарните телефони на възрастни хора. Първоначалното обаждане е от мъж или жена, представящи се за близки или роднини на жертвата, които искат пари по класическа схема – обикновено за лечение на болен, но го правят по толкова груб и очевиден начин, че атакуваният да разпознае измамата. Не са редки случаите и на отправени закани за саморазправа или за нанасяне на побой.

Веднага след като жертвата затвори, постъпва следващо обаждане - от мним полицейския служител, който иска съдействие за залавянето на престъпниците. След като получи съгласие, дава указания мъжа или жената да хвърли през балкона наличните си пари или да ги остави на определено място, за да може измамниците да бъдат заловени от полицията в момента, когато ги вземат. Гарантира, че сумата ще бъде върната след края на операцията.

Измамниците често искат мобилния номер на жертвите си и поддържат непрекъснат контакт, за да ги държат под контрол и да направляват действията им.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

4 милиона за водопроводи

Около 4 километра водопроводи в Главиница ще бъдат подменени със средства от държавния бюджет. Това информират от местната администрация.  По последния етап от подмяната на водопроводната мрежа в града тръби ще се подменят по улиците „Васил Левски“, „Дружба“, „Лиляна Димитрова“, „Генерал Скобелев“, „Дунав“, „Димитър Дончев“, „Дончо Михайлов“,..

публикувано на 30.05.24 в 09:28
Община Главиница

Читалищата се отчитат

В Главиница днес общинските съветници ще гласуват изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.  Ще бъде избран представител на общината в Общото събрание на ВиК.  На вниманието на съветниците ще бъде приемането на годишния доклад за читалищните..

публикувано на 30.05.24 в 08:53

По стъпките на четата

39-ият поход "По пътя на четата на Таньо войвода" тръгва днес от Тутракан. 450 души от цялата страна ще преминат 220-километровия път през Елията, Лудогорието и Поломието. Всеки ден ще се провеждат преглед на строевата подготовка и маршовата песен, много преходи и мероприятия. Финалът на похода е на 2 юни в местността „Керчан баир“ до с. Априлово,..

публикувано на 30.05.24 в 08:41

Спецакция в Силистренско

В рамките на специализирана полицейска операция, която се провежда на територията на Силистренска област, е задържано лице, издирвано с Европейска заповед за арест. Близо 400 моторни превозни средства, преминали през изградените контролно-пропускателни пунктове на възлови места в региона, както и над 550 лица са били проверени вчера...

публикувано на 30.05.24 в 08:29

Ордени и медали в изложба

Ордени и медали показва Регионалната библиотека "Партений Павлович" в Силистра в новата си изложба. Експозицията обхваща периода от 1850 до 1950 година и представя български, османски, руски, румънски и германски военни отличия от личната колекция на Валентин Петков, член на Национално движение "Традиция". Ордените и медалите, които..

публикувано на 30.05.24 в 08:22

Футболен турнир с кауза

Ученически футболен турнир в Силистра събра средства за лечението на 11-годишния Дани, който страда от онкологично заболяване, съобщиха за БТА организаторите от местния ученически парламент.    В благотворителния турнир се включиха отборите на Спортното училище „Дръстър“, Природоматематическата гимназия "Св. Климент Охридски” и Езиковата гимназия..

публикувано на 29.05.24 в 08:43

Общинската болница се отчита

Редовно заседание ще проведе Общинският съвет в Тутракан. В дневния ред са включени за разглеждане 10 докладни записки.  Заседанието ще започне с отчет за дейността на общинската болница, който ще бъде представен от управителя на здравното заведение д-р Богомил Бойчев. Ще бъде избран и регистриран одитор за заверка на годишния финансов отчет на..

публикувано на 29.05.24 в 08:24