Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънски експерт на делото "Хитрино"

Шуменски окръжен съд
Снимка: Радио Шумен

Румънски експерт по жп инфраструктура се яви по делото за жп катастрофата в Хитрино на 10 декември 2016 г. Обвиняеми за инцидента са машинистите на дерайлиралия влак Димитър Михнев и Радослав Петков. 

По искане на защитата се разпитва свидетелят Лука Фаиш. Той е бил нает от фирмата превозвач, за да направи експертиза след инцидента, но тя не може да се приеме от съда, тъй като не е направена по надлежния ред и затова румънският експерт се разпитва в качеството му на свидетел.

Техническите термини обаче затрудняват превода и затова от защитата поискаха да се назначи преводач, който е компетентен. От съда отхвърлиха искането и предявиха на свидетеля снимки от инцидента, по които той обяснява какво е видял при огледа, направен два дни след катастрофата.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ловци на изпит

462 са кандидатите за ловци на територията на Североизтока през тази година, като 29 от тях са жени. Най-много дами, желаещи да станат ловджийки, са подали документи във Варна – 13, а в Тервел и Паламара през този сезон не се е появила нито една нова последователка на богинята Дияна. От днес стартира препитването за областите Шумен и Търговище,..

публикувано на 12.06.24 в 11:05

Арестуваха домашен насилник

46-годишен мъж е задържан в полицейския арест, след като нанесъл побой на 39-годишна жена, с която живее на семейни начала. Това съобщават от Областната дирекция на МВР – Шумен.  И мъжът, и жената са от село Ясенково. По данни на потърпевшата, побоят ѝ е нанесен около 19:30 ч. вчера в двора на училище в селото.  Образувано е бързо производство...

публикувано на 12.06.24 в 10:40

Пияна и дрогирана обърна колата

28-годишна дрогирана и пияна жена от Шумен катастрофира късно снощи. Това съобщават от шуменската оплиция. Сигнал за произшествието бил приет малко след 23:00 часа. Съобщено било, че между селата Дибич и Илия Блъсково се е преобърнал лек автомобил "Субару". На място бил пратен полицейски екип. Униформените установили, че водачът - 28-годишната шуменка..

публикувано на 12.06.24 в 09:59

Вредители поразяват борове

Вредители причиняват съхненето на черния бор на територията на Природния парк „Шуменско плато“. Това установиха експерти от Лесозащитната станция във Варна и Регионалната дирекция по горите в Шумен след обход на засегнатите площи.  В цялата страна, при изкуствено създадените през миналия век иглолистни горски насаждения от бял и черен бор, се..

публикувано на 12.06.24 в 08:56

Шестима ранени на пътя през май

6250 нарушения са установени през месец май при контрол на пътното движение в област Шумен. 2610 от тях са за превишение на скоростните режими. За неправилно паркиране и спиране са санкционирани 533 водачи. По време на проверките са установени 15 водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол, а други 7 - след употреба на наркотични вещества..

публикувано на 12.06.24 в 08:43

Уроци в гората

Над 400 деца и младежи участваха в уроци, проведени от служители на природен парк "Шуменско плато". Поводът беше кампанията на Изпълнителна агенция по горите, наречена „Горска класна стая“.  Инициативата започна с поход до Хан Крумския скален манастир, в който се включиха 75 души. На терен бяха показани уникални представители на растителния и..

публикувано на 12.06.24 в 08:27

Вода в жегата

Безплатна минерална вода на гражданите в летните жеги ще раздават от утре, 12 юни, служители на дирекция „Социална политика и здравеопазване“ в община Шумен.  Инициативата е заради високите температури, както и предупреждението за прием на повече течности през лятото.  Два ще бъдат пунктовете, на които ще се раздава водата. Първият е пред..

публикувано на 11.06.24 в 14:39