Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подлез и надлез за безопасно пресичане

2
Снимка: Община Русе

Първа копка за изграждането на пешеходен надлез между кварталите “Чародейка“ и „Родина 3“ в Русе бе направена днес. Така ще се реши дългогодишен проблем за русенци и ще даде възможност за безопасен преход на жителите между двата квартала. Днес бе даден старта и за изграждането на подлеза до математическата гимназия „Баба Тонка“. Ремонтните дейности са част от втория етап на проекта „Интегрирана система за градски транспорт на гр. Русе“.

Математическата гимназия се намира в центъра на Русе и ежедневно хиляди русенци трябва да пресичат натоварения булевард "Скобелев", за да преминат на отсрещната страна. От години реконструкцията на неизползваемия досега подлез е била от горещите теми, касаещи инфраструктурата на града. Още повече, че в този участък от булеварда  има регистрирани редица пътни инциденти с блъснати пешеходци - както деца, така и възрастни хора.

С първата копка днес се очаква до август следващата година подлезът вече да е функциониращ, съобщи заместник-кметът Димитър Наков - ръководител на проекта. Смятам, че ще дадем възможност за безопасно, удобно и сигурно пресичане по съвременните стандарти.  Надявам се през август догодина, когато трябва да приключи проектът, да имаме едно модерно съоръжение", посочи той.

Достъпната среда ще бъде осигурена с асансьорните съоръжения. Изграждането на подлеза до математическата гимназия ще струва  малко над 500 000 лв.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

По-малко увеличение на пенсиите?

Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с 10%, а не с 11%, както е заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година. Причината е в официално отчетената инфлация, която е по-ниска от прогнозните разчети. Предложението е в проект на решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, научи..

публикувано на 10.05.24 в 12:21
Учител на годината

Учител на годината

Националния конкурс „Учител на годината“ провежда за двайсет и седма поредна година Синдикатът на българските учители.  В заключителния етап на тазгодишното издание на конкурса са номинирани 70 учители и директори. От тях ще бъдат излъчени победителите в 10 направления - предучилищно възпитание и подготовка, начално, хуманитарно,..

публикувано на 10.05.24 в 10:09

Новите Симеонови войни

И тази година в археологически музей „Велики Преслав“ ще положат клетва осмокласниците от ПТГ „Симеон Велики” в Търговище, за да встъпят в редовете на Симеонов ото войнство. Церемонията ще се проведе от 10:00 ч. Този ритуал се провежда за двайсет и девета поредна година и има за цел да продължи приемствеността на училищната традиция. Началото ѝ беше..

публикувано на 10.05.24 в 09:41
Снимката е илюстративна

Планово без ток

Планови прекъсвания на тока на Североизточна България в Петък, 10.05.2024 г.: Разград От от 09:00 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на строителни ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Беловец, следните улици: "Никола Петков", "Иван Вазов", "Димчо Дебелянов",..

публикувано на 10.05.24 в 07:19

Спират продажбата на развалени сокове

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи наличие на микотоксина патулин в сокове, произведени от оператора „Сантулита“ ЕООД, ЕИК 203555016. Потребителите, които вече са закупили смути „Ананас, алое и мента“, стъклена бутилка в разфасовка от 250 мл., с партида L16424 и срок на годност 14.12.2024 г., търговска марка „frudada®”..

публикувано на 10.05.24 в 06:17

Времето в петък остава облачно

Днес ще е облачно, главно над Югоизточна България с валежи от дъжд, които следобед постепенно ще спират.  Над Североизточна България облачността ще се разкъса и ще е променлива.  Ще духа предимно умерен североизточен вятър по крайбрежието с временни по-силни пориви.  Максимални температури между 15° и 20°, за Шумен около 17°.  Вълнение на морето 3-4..

публикувано на 10.05.24 в 06:13

Активни за укрепване на европейските ценности

В Деня на Европа ученици, студенти и преподаватели участваха в кръгла маса на тема „Нашата Европа“, която се проведе по инициатива на областния управител проф. Добромир Добрев. В дискусията се включиха председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова и доц. Стефан Минков-преподавател в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Свои тези по..

публикувано на 09.05.24 в 14:02