Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсете коминочистач

Снимка: qualenergia.it
Да се използват само технически изправни отоплителни уреди, които да бъдат поставяни на безопасно разстояние от леснозапалими материали. Това съветват специалистите, за да се избегнат пожари в домовете през есенно-зимния сезон. „Всички електроуреди трябва да се използват с повишено внимание и да не се оставят включени без наблюдение“, заяви началникът на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Шумен гл. инспектор Красимир Колев. Той добави, че хората, които се отопляват на твърдо гориво, задължително трябва да почистят комините си.
"Всяка година повтаряме, че комините трябва да се почистят през пролетта или лятото, за да са готови за зимата. В повечето случаи хората пренебрегват тази опасност и всяка година гасим многобройни подпалени комини, които нанасят щети от първия до последния етаж в жилищните блокове. Развива се много висока температура, напукват се стени и комински тела. Затова хората трябва да обърнат внимание на това и все още не е късно комините да бъдат почистени и да осигурим една спокойна зима за хората, които се отопляват с твърдо гориво", посочи той.
През миналия отоплителен сезон огнеборците в Шумен са гасили 180 пожара, допълни още главен инспектор Красимир Колев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млади дипломати в действие

Млади хора от Шумен и Русе се включиха в обучението „Млади дипломати в действие“, което се проведе по-рано днес в сесийната зала на община Шумен. Обучението беше разделено на две тематични части.  В първата част Цветелина Гарелова – български младежки делегат към ООН с мандат 2022-2023 година – представи своя опит в международната дипломация...

публикувано на 18.06.24 в 14:08

Запушени шахти чакат почистване

20 процента от водоприемните шахти в Шумен са почистени от началото на годината. Това съобщи на брифинг инж. Галин Ганчев - управител на общинското строително предприятие. За шест месеца са обработени 353 шахти от общо 1750 в града. Работено е по 23 улици. Шахтите поемат потоците вода от дъждове и снеготопене. Чрез канализационната мрежа тази вода..

публикувано на 18.06.24 в 13:54

Реорганизират движението до ДКЦ-1

Лента за изчакване преди отбиването към паркинга на ДКЦ–1 (новата поликлиника) трябва да сложи край на задръстванията по шуменската улица „Цар Освободител“. Тази лента ще бъде в дясната част на еднопосочното платно, където в момента има паркомясто за хора със специални нужди и две места за таксиметрови автомобили, обясни зам.-кметът по строителство и..

публикувано на 18.06.24 в 13:13

Пръскат срещу комари

За първи път в Шумен ще бъде пръскано срещу комари. Третирането на зелените площи и водните пространства ще започне в събота вечерта и ще продължи през цялата нощ. Препаратът е абсолютно безвреден за хората и не е нужен карантинен период, обясни Женя Веселинова, представител на фирмата, която се бори срещу кръвосмучещите насекоми. Извън града ще се ползва..

публикувано на 18.06.24 в 12:28
Град Шумен

Шумен остава десетият град

Населението на област Шумен към 31 декември 2023 г. е 149 699 души . Това съобщават от отдел "Статистически изследвания".  В пет от общините - Каспичан, Венец, Хитрино, Никола Козлево и Смядово то е под 7000 души и в тях живее 19.5% от населението на областта. В останалите пет общини са съсредоточени 80.5% от населението. В градовете живеят 92 742..

публикувано на 18.06.24 в 11:35

Строг контрол на пътя

Проверки по метода на широкообхватния контрол извършват полицейски служители в района на село Струйно. Това съобщават от шуменската полиция. Контролът е за управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и за използване на светлините на превозните средства, на обезопасителни колани от водачите и пътниците, на детски обезопасителни..

публикувано на 18.06.24 в 11:27

Мъж пострада при ремонт

70-годишен мъж е пострадал при извършване на ремонтни дейности в Смядово. Това съобщават от шуменската полиция. Около 11:00 часа вчера 64-годишен мъж, германски гражданин, собственик на имот в града, намерил в неадекватно състояние 70-годишен мъж, който правел ремонт в къщата му.  Мъжът изпаднал в безсъзнание, бил откаран за преглед в шуменската..

публикувано на 18.06.24 в 10:11