Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грижа за хората с увреждания в Русе

Снимка: БГНЕС

Център за подкрепа на хора с увреждания и техните семейства изграждат в Русе. Той ще предоставя почасови, мобилни услуги, както и дневна и заместваща грижа. Финансирането на новата иновативна услуга е основно с европейски средства, като има предвидено и държавно финансиране. Община Русе е една от шестте общини конкретни бенефициенти, която е разработила и представила проектно предложение.

"Капацитетът на Центъра е за 30 места. Услугите са почасови и ще можем да обхванем два пъти повече хора. Ще бъдат назначени 30 социални сътрудници, които ще извършват дейност подобна на "личен асистент". Те ще грижат за нуждаещите се спрямо потребностите им", каза Мариела Личева, директор на Дирекция „Здравни и социални дейности“ към Община Русе.

В рамките на проекта потребителите ще ползват услугите безплатно. Срокът на изпълнение е 27 месеца, като първите 15 са за изграждането на Центъра.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба за Апостола

Изложбата "Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш!" на Държавна агенция "Архиви", ще бъде открита днес в Университетската библиотека на Русенския университет. Експозицията е по повод на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски и е създадена от Държавен архив - Варна и Радио Варна, съобщи Толя Чорбаджиева,..

публикувано на 07.10.24 в 08:51

Беседи за родители

Поредното издание на Общинското училище за родители ще бъде на 15 октомври (вторник) от 10:00 ч. в зала „Култура“ на ул. „Цариброд“ 3. Това съобщават от община Русе. За лектори са поканени доц. д-р Свилен Досев - педиатър в УМБАЛ „Канев“, и д-р Венета Немецова - физиотерапевт педиатър   в УМБАЛ „Медика“. Те ще говорят за заместващото..

публикувано на 04.10.24 в 08:43

Усилен ремонт на моста

До около 20 октомври би трябвало да бъдат подменени всички 70 стоманобетонни панела в 200-метровия участък на Дунав мост при Русе, който се ремонтира в момента.  След това ще започне изпълнението на тротоарните блокове и полагането на хидроизолацията и асфалтовата настилка.  Очаква се всички тези дейности да приключат до края на ноември. В..

публикувано на 04.10.24 в 08:39

Ремонтът по график

Общо 167 стоманобетонни панела са изработени от началото на основния ремонт на Дунав мост при Русе, съобщават от Агенция „Пътна инфраструтура“. Работи се в отсечка с дължина от над 400 метра и строително-монтажните работи се изпълняват по утвърдения график. За осъществяване на връзката между новата пътна плоча и стоманените главни греди се монтира..

публикувано на 03.10.24 в 09:18

Рухна част от тавана на подлез

Част от тавана на един от най-натоварените подлези в Русе се срути, съобщи БНТ. Няма пострадали. От години пешеходната зона свързва хиляди живеещи на два от големите квартала в града.  Хората настояват за спешен ремонт или за алтернативна връзка, тъй като трябва да рискуват да минат през подлеза, за да не пресичат натоварения бул. "България". Община..

публикувано на 03.10.24 в 08:46

Градинки пред блоковете

Община Русе ще кандидатства с проект за озеленяване на междублокови пространства по Оперативна програма „Околна среда“. Целта е чрез озеленяване да се подобри качеството на въздуха на територията на общината.  Предвидено е проектът да обхване три квартала в Русе, както и булевардите „Липник“, „Цар Освободител“ и „Христо Ботев“.  Максималната..

публикувано на 02.10.24 в 08:37

3.5 милиона за екоинвестиция

Регионалното депо в Бяла ще кандидатства по европроект за нова компостираща инсталация, съобщиха от общината. До средата на следващата година би трябвало да се пусне в експлоатация нова инсталация към съществуващата компостираща система на регионалното депо за отпадъци в града, стана ясно от проведено общо събрание, на което участва и областният..

публикувано на 02.10.24 в 08:16