Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдни вечер е

На Бъдни вечер на трапезата се слагат нечетен брой ястия – 7, 9 или 11. Ритуалната пита се разчупва от най – възрастния член на семейството, като първото парче се оставя за Богородица и починалите близки. Друг важен символ на празника днес е бъдникът, който задължително трябва да бъде от дъбово дърво, обяснява етнологът от Шуменският университет Ивелина Евтимова. Тя обясни, че за всички славяни дървото има специална символика - във всяко село старите дъбови дървета се почитат и около тях се извършват ритуали. Бъдникът се отсича от стопанина на къщата, семейството го посреща празнично облечено, пеят се песни. Дървото се осветява, завива се с бяло платно и се оставя до огнището. След приключване на постната вечеря бъдникът се оставя да гори цяла нощ.

Десетки граждани и гости на Търговище изпълват християнските храмове в навечерието на Бъдни вечер и Рождество Христово. Най-важните празници  събират на църковните служби млади и стари и са още един повод вярващите да си припомнят християнските ценности.

Мъжки коледарски групи ще посещават домовете с наричане за здраве, берекет и  благополучие. Традицията ще бъде спазена в Силистренско, като групите ще започнат обиколките си от 20 часа тази вечер. Коледуване ще има в селата Калипетрово, Смилец,  Бабук,  Сребърна, Айдемир и Срацимир




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Совите" отново се събраха

Повече от 40 души от цяла Североизточна България се събраха в Шумен на поредната традиционна среща на слушателите на  „Денят на совите“.  Тази сбирка бе последната преди лятната ваканция на предаването. Слушателите за пореден път казаха, че от „Денят на совите“ получават информация и възможност да общуват, да споделят тревоги и щастливи моменти...

публикувано на 15.06.24 в 13:11

Мюсюлманите отбелязват Арифе

Мюсюлманите честват деня Арифе - подготовка за Курбан байрам, който е единият от двата най-големи празника в исляма. Отличава се с това, че се колят животни, които се принасят в жертва за здраве и благополучие. Свещеният празник, започва в неделя сутринта след празнична молитва в джамията, последван от проповед на имама, който припомня..

публикувано на 15.06.24 в 10:43

Слънчево и ветровито

Между 13° и 17° бяха температурите в 6:00 ч. тази сутрин в региона. В Шумен са измерени 16°, атмосферното налягане е 987 хектопаскала, а относителната влажност на въздуха - 75%. Днес времето ще е слънчево, като по-значителни временни увеличения на облачността ще има над Североизточна България. Ще духа слаб до умерен, в сутрешните часове..

публикувано на 15.06.24 в 07:33

Ясни са новите депутати от Североизтока

Централната избирателна комисия обяви с решение от тази вечер депутатите, избрани за следващия парламент.  Преди това ЦИК прие заявленията на народните представители, избрани в два многомандатни района. Шуменска област има шест мандата и в 50-ото Народно събрание. Бившият кмет на община Шумен Любомир Христов, водач на листата на   ГЕРБ –..

публикувано на 14.06.24 в 21:31

Кои ще са новите депутати на Североизтока?

Двама народни представители ще има „Движението за права и свободи“ от Шуменско в 50-ото Народно събрание. Водач на листата е Айсел Руфад (областен председател на ДПС-Шумен), следвана от досегашния депутат Хамид Хамид.  По един народен представител ще имат партиите ГЕРБ-СДС, „Възраждане“, коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ и..

публикувано на 14.06.24 в 11:46

Депутати избират райони

Двама кандидати за народни представители трябва да решат дали да влязат в 50-ото Народно събрание с мандат от Шуменско или от друг район, в който също са участвали в листа. Това са академик Николай Денков от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ и Борислав Гуцанов от “БСП за България”. Акад. Денков е кандидат и от Бургас, а..

публикувано на 14.06.24 в 10:20

Планово без ток

Бюлетин за планови прекъсвания на територията на областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен Петък, 14.06.2024 г.: Разград На  14.06.2024 от 09:00 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в с. Просторно...

публикувано на 14.06.24 в 06:59