Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабен екопроект в Русе

2
Снимка: Община Русе

Кметът на Община Русе Пламен Стоилов и министърът на околната среда и водите Нено Димов подписаха административния договор за безвъзмездна финансова помощ по проект „Проектиране и изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци на територията на Регионалното сдружение за управление на отпадъците Русе“.

Русе е водеща община в Регионалното сдружение в партньорство с Иваново, Сливо поле, Тутракан и Ветово. Проектът ще осигури допълнителен капацитет за рециклиране чрез анаеробно третиране на разделно събрани биоразградими отпадъци, което ще доведе до намаляване на количеството депонирани отпадъци с до 52% до 2023 г. В резултат, като краен продукт ще се получава биогаз, от който чрез комбиниран способ ще се произвеждат електроенергия и топлоенергия, както и компост, годен за стопански нужди.

Стойността на проекта е 34 841 674,21 лв. с ДДС, от които 25 995 954,18 лв. с ДДС са безвъзмездна финансова помощ, предоставена от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и национални средства. Останалите 8 845 720,03 лв. са собствен принос, процентно разпределен между всички общини членове.

В рамките на проекта ще бъде доставено оборудване за разделно събиране на биоразградимите отпадъци като контейнери и съдове за разделно събиране и мобилно оборудване както за всичките общини, така и за работата на самата инсталация.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Училища предлагат обучение

Втори ден продължава 23-ото издание на „Панорама на средното образование“, което се провежда в Русе на алеята пред хотел „Дунав“ в Русе.  Форумът се организира от община Русе съвместно с Регионалното управление на образованието. Целта е да бъдат информирани хората за възможностите за обучение в русенските средни училища и професионални гимназии.  В..

публикувано на 14.06.24 в 08:47

Ремонтират Дунав мост

Продължава новата организация на движение на Дунав мост при Русе. Тя се налага заради авариен ремонт на настилката на съоръжението. При натрупване на изчакващи леки автомобили, те ще преминават при облекчени проверки от граничните власти.  Според заместник областния управител на област Русе Георги Георгиев, приоритетно трябва да се работи върху..

публикувано на 14.06.24 в 08:42
Американският астронавт Андрю Морган

Девет деца на космически лагер

9 ученици от Русе ще участват в космическия лагер в турския град Измир. Те са възпитаници на различни училища в дунавския град. Двама от тях - Константин Исаев и Никола Добрев, ще се включат безплатно в програмата, след като получиха пълна стипендия, осигурена от община Русе и Центъра за творческо обучение. Те бяха определени от национално жури за..

публикувано на 13.06.24 в 09:02

Германски хирург в Русе

Един от известните германски хирурзи в областта на ортопедията и травматологията д-р Клаус Петер Йохан за трети път идва в УМБАЛ „Медика Русе“. Той ще има платени прегледи на 21 и 22 юни, като желаещите трябва да се запишат предварително на телефоните на регистратурата в лечебното заведение.  Освен, че ще преглежда амбулаторно пациенти с екип..

публикувано на 13.06.24 в 08:45

Кампания срещу туберкулоза

В русенската Белодробна болница „д-р Димитър Граматиков“ започва кампания за превенция на туберкулозата, стана ясно от проведена среща между директора на лечебното заведение д-р Светослав Дачев и заместник областния управител Георги Георгиев. Тя ще се състои от 17 до 21 юни и е в изпълнение на дейностите, заложени в Националната програма за превенция..

публикувано на 12.06.24 в 08:22

Промяна в движението

Нова организация на Дунав мост при Русе е въведена от днес до събота, 15 юни. Тя се налага заради извършването на авариен ремонт на настилката на съоръжението.  На място със ситуацията се запозна заместник областният управител на русенска област Георги Георгиев. Той поиска от фирмата изпълнител и държавните структури да бъдат предприети..

публикувано на 11.06.24 в 15:43

Разпределението на мандатите в Русе засега е неясно

Коалицията ГЕРБ-СДС са първа политическа сила в Русенска област в изборите за Европейски парламент и национално Народно събрание, сочат резултатите при 100% обработени протоколи на секционните комисии. След близо 22-часова непрекъсната работа по обработката на протоколите от изборите в Русе резултатите сочат възвръщане на лидерската..

публикувано на 11.06.24 в 06:40