Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представяне на "Златоструй"

XXIII издание на алманаха "Златоструй" ще бъде представено на 2 май от 17:30 часа в Арт салона на Радио Шумен при вход свободен. В него са включени художествени или критически текстове от Аксиния Михайлова, Петър Чухов, Станчо Пенчев, Николай Гундеров, Роза Боянова, Пламен Шуликов, Антонин Горчев, Кънчо Енчев, Тони Теллалов, Стоян Ангелов, Христо Трендафилов, Красимир Вардиев, Мартин Спасов, Стоян Чолаков, Антоний Петров, Виолета Кънчева, Татяна Карова, Евдокия Борисова, Румен Иванчев, Марияна Костова, Даниела Друмева, Елена Трендафилова, както и илюстрации от Бехчет Данаджъ. Сборникът ще бъде представен пред публика от литературния критик Иван Карадочев.

"Златоструй" е издание на Дружеството на шуменските писатели", с председател Антонин Горчев. Броят излиза с подкрепата на Община Шумен. Още за прозата, поезията и критиката в "Златоструй" може да чуете от разговора с Антонин Горчев, който е дългогодишен съставител на алманаха.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Традицията продължава за оркестъра

Последният концерт на Симфониета Шумен преди същинското начало на сезона е тази вечер (26.09) от 19:05 часа, когато на сцената ще излязат младите надежди на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. В програмата ще звучат произведения на Дариус Мийо, Карл Мария фон Вебер, Моцарт и Ларс-Ерик Ларсон. Публиката ще чуе..

публикувано на 26.09.24 в 08:25

Емоции в картини и снимки

Преживяване, нарисувано на картина и емоция, уловена в един миг от фотоапарата. Това е общата изложба, наречена „Импресии“ на художничката Мариана Петкова и Даниела Вичева. За първи път експозицията ще бъде подредена в артистичното пространство в старата част на великолепната сграда на Народното читалище „Добри Войников“ в Шумен. Там ще са..

публикувано на 26.09.24 в 08:16

Фантастиката на Явор

Писателят Явор Цанев гостува в шуменското Народно читалище "Добри Войников-1856", за да срещне малките си читатели със своя роман „Силвър и вампирите“. Авторът е издател и на единственото у нас списание за фантастика, фентъзи, хорър, крими и мистерии „Дракус“. Преди дни излезе неговият последен брой с разкази на Богданче Ангелче Владимир Дворецко,..

публикувано на 25.09.24 в 13:54

Есен и песен

XI-ият Международен фестивал на популярната песен „Есенни шуменски вечери“ ще се състои от 27 до 29 септември (петък, събота и неделя) 2024 г.  Фестивалът има конкурсен характер и е в две направления – конкурс за изпълнители и конкурс за авторска песен. Павлинка Марева от читалище „Добри Войников -1856“ поясни, че има 42 заявки за участие на..

публикувано на 24.09.24 в 14:09

Хор „Родни звуци“ в Краков

Хор „Родни звуци“ към НЧ „Добри Войников – 1856“ ще участва в 15-ия Международен фестивал на хоровете и оркестрите в Краков - Полша, който ще се проведе от 25 до 29 септември. В рамките на фестивала шуменските хористи с диригент проф. д-р Николай Андриянов ще имат два  концерта. Първият е с духовна музика и ще се състои в храма „Светите Петър и..

публикувано на 24.09.24 в 13:49

Деца на джаза

Второто издание на фестивала „Деца на джаза“ ще се проведе в Шумен от 27 до 29 септември.  „Идеята е фестивалът да бъде платформа за развитие на млади таланти“, каза програмният директор на Джаз ФМ Радио Светослав Николов. В програмата са включени над 20 събития с над 60 участници. Повече от 20 млади таланти от Шумен и страната ще се представят..

публикувано на 24.09.24 в 13:42

Разкажи за твоята Върбица

"Разкажи ни за твоята Върбица" - тази покана отправи читалище "Пробуда 1871" във Върбица към всички, които са живели, живеят и са свързани с населеното място. Инициативата е предизвикателство към тези, които се вълнуват и са съпричастни към 50-годишния юбилей, който градът празнува през 2024 г. Тя е интересен начин да оставите своята следа в история на..

публикувано на 24.09.24 в 11:19