Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чуй шуменци за Европа

Снимка: Sean Gallup/Getty Images

В рубриката „Чуй Европа“ ще чуем гласа на шуменци. 

Какви са техните очаквания, предложения и препоръки към новоизбраните представители на България в Европейския парламент и каква според тях трябва да бъде работата им през следващите седем години? 

Отговорите ще чуем в анкета на Ирина Николова.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Влага превзема новата галерия

Влага в двора на ремонтираната къща „Елеонора“ в Шумен, която се просмуква на първия етаж, не позволява там да се премести част от фонда на Художествената галерия “Елена Карамихайлова“.  Такива  бяха предварителните намерения за ползването на възстановената старинна къща.  „Предстои експертна комисия да огледа и да вземе решения за..

публикувано на 24.09.24 в 11:48

Фантазиите на Теодора

Представяме ви един самоук художник приложник. Тя се казва Теодора Николова и е родом от Исперих. Занимава се с различни изкуства, а отскоро и с енкаустика – восъчна живопис и с асамблаж.  А от няколко години дообогатява картините си и със стихове и проза. Вече има издадени три книги, на път е четвъртата.   „Изкуството за мен е един магичен свят,..

публикувано на 24.09.24 в 08:52

Разговори в библиотеката

Читалищната библиотека „Иван Радов” в Нови пазар започна развитието на свой собствен канал, в който да среща читателите с автори и влогъри, които създават съдържание за книги. Каналът, озаглавен „Разговори в библиотеката”, е дело на библиотекаря Андрей Андреев, който споделя, че планира да публикува по два или три разговора на месец. В първия..

публикувано на 24.09.24 в 08:42

Здраве за жената

Безплатни скринингови прегледи за превенция на рака на шийката на матката организират в Комплексния онкологичен център в Русе от днес - 24 септември. До ноември ще бъдат обхванати 250 жени на възраст от 20 до 49 години, предимно здравнонеосигурени и от малките населени места в област Русе. Телефоните за предварително записване за прегледи на желаещите..

публикувано на 24.09.24 в 08:26
 Проф. Милко Палангурски

Безкръвната ни независимост

22 септември 1908 година остава в нашата историография като едно от събитията, в които българският политически елит показва забележителни умения, като се възползва от благоприятната международна обстановка и успява да извлече максимума за държавата.  Всичко това е следствие от няколко различни условия. На първо място, желанието на Австро-Унгария да..

публикувано на 22.09.24 в 15:43

Картини с дъх на море

Астрономическата есен настъпва днес, точно в 15.43 часа следобед, но ние ви предлагаме идея как може да задържите лятото, морето и морския бряг до себе си. Преди 3 години Валентина Никова  е открила това за себе си – започнала да рисува картини с... пясък. Първо само ги подарявала на приятели, после интересът станал толкова голям, че..

публикувано на 22.09.24 в 09:05

Комитски събор в Червена вода

Хиляди ще се съберат днес в русенското село Червена вода за 8-мия Комитски събор.  Инициативата слави подвига на Червеноводската чета и включва възстановки, изложби, демонстрации, концерти и други атракции. Събитието започва в 10 часа с конкурса „Песни за комити и войводи“ и за народни танци, а в 11 часа е  ритуалът-възстановка с освещаване знамето на..

публикувано на 21.09.24 в 08:51