Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват хоровите празници „Проф. Лилия Гюлева“

Празниците на женските и девически хорове „Проф. Лилия Гюлева“ ще се проведат от днес до неделя в Търговище. В единайсетото издание ще участват пет хора от България и един от Румъния. Форумът се организира от Представителния женски хор „Златна лира“ при Община Търговище и местната администрация.

Откриването на хоровите празници е от 17 часа с парад на всички участници, който ще премине от площад „Стоян Мавродиев“ по улица „Васил Левски“ до площад „Свобода“. На сцената пред Общината всеки хор ще изпълни по едно произведение.

Официалната концертна програма започва от 18 часа тази вечер в концертната зала на читалище „Напредък-1864“ Търговище. На сцената ще излязат хорът домакин „Златна лира“, с диригент Илиана Иванова; Детският хор „Дунавски вълни“ от Русе, с диригент Весела Тодорова и Детският хор „Добри Христов“ от Варна, с диригент Галина Станишева.

Във втория празничен ден (15 юни) от 18.00 часа, отново в концертната зала читалище „Напредък-1864“, ще се изявят Девическият хор „Carmen Argessi“ - Питещи, Румъния, с диригент Корнелия Йонеску; Дамският хор „Тримонциум“ – Пловдив, с диригент Ваня Атанасова и Вокалният ансамбъл „Фортисимо“ – Бургас, с диригент Милена Добрева.

Последният концерт в програмата е сборен. Той ще се състои на 16 юни от 10.00 часа в храм „Св. Йоан Рилски“.

Съгласно регламента на Празниците, всеки хор трябва да представи 30-минутна програма, като в репертоара трябва да е включена най-малко една песен от български композитор.

Официални гости на концертите ще бъдат академик Емил Янев, председателят на Българския хоров съюз Славил Димитров, председателят на Съюза на българските композитори и автор на музиката на химна на Търговище Ценко Минкин.

Входът за концертите е свободен.

Празниците се провеждат на всеки две години, а целта им е да стимулират развитието на женското и девическо хорово пеене и да съдействат за по-доброто взаимно опознаване на хората в Европа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
РБ

Представят алманаха "Златоструй"

28-ят брой на алманаха "Златоструй" ще бъде представен днес в шуменската Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров". Това съобщава БТА, като цитира Кънчо Енчев, който е редактор на годишника на Дружеството на шуменските писатели. В 110 страници са представени текстове от 42 души, от които само седем или осем не са от Шумен, казва Енчев и допълва,..

публикувано на 27.05.24 в 08:56

Книгите на Възраждането ни

Един от най-богатите фондове със старопечатни издания в българска библиотека се намира в Русе. В Регионалната библиотека  „Любен Каравелов“ има близо 2000 екземпляра, отпечатани между 1806 и 1878 г.  По голямата част от колекцията е събрана от дарения, като например 257 старопечатни книги са дарени от русенския книжар Никола Даков.  Ценен екземпляр..

публикувано на 24.05.24 в 11:00

Музика и поезия за 24 май

Необичаен концерт подготвят за своята публика от Симфониета Шумен. Ден преди празника 24 май на една сцена ще звучат и български композитори, и българска поезия. В концерта зрителите ще чуят произведения на едни от най-забележителните български композитори: Панчо Владигеров, Веселин Стоянов, Марин Големинов и Петко Стайнов. В хармония..

публикувано на 23.05.24 в 08:33

Свободата е в планините

Новата книга на Кънчо Тодоров „Свободата е в планините“ ще бъде представена на 22 май в шуменската Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров".  Изданието е в памет на шуменския алпинист Вълчо Спасов.   Авторът е приел като личен дълг популяризирането на   делото на Вълчо Спасов. Животът му е част от най-силните години на алпийското дело, не само..

публикувано на 21.05.24 в 20:41

Комедиен фестивал "Тодор Колев"

Комедиен театрален фестивал на името на Тодор Колев ще се състои в Шумен от 25 до 30 юни 2024 г., съобщават от Драматично-куклен театър „Васил Друмев“. Форумът ще се проведе в три направления - професионални спектакли, непрофесионални спектакли и съпътстваща програма. Спектаклите вече са селектирани. Ето какво ще можете да..

публикувано на 21.05.24 в 09:27

Любов и страст на сцената

Пиеса на американския класик Юджийн О’Нийл се превръща в жесток комикс за възрастни в спектакъл на Денислав Янев. Тази вечер е премиерата на спектакъла „Страст под брястовете“ на Драматичния театър в Търговище по едноименната пиеса на американския нобелов лауреат за литература.  Сюжетът се фокусира върху семейството на силно религиозния и деспотичен..

публикувано на 20.05.24 в 15:27

Наградиха победителите в студентския конкурс

Голямата награда в тазгодишния Национален студентски литературен конкурс „Боян Пенев“ беше присъдена на Калоян Иванов от Софиийския университет. Той ще може да издаде своя книга в Университетското издателство "Епископ Константин Преславски" на Шуменския университет. Наградата на публиката грабна Рафаел Бижев от НАТФИЗ. Йоан Василев от Софийския..

публикувано на 19.05.24 в 13:51