Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерки за биосигурност

3
Снимка: Областна администрация - Силистра

От 300 до 500 лева глоба грози собствениците на нерегистрирани прасета в Силистренско. Това стана ясно от провелото се заседание на Областната епизоотична комисия в Силистра, на което бяха набелязани нови мерки за борба с африканската чума по свинете.

От следващата седмица служители на Областната дирекция по безопасност на храните ще започнат съставяне на актове за административно нарушение за отглеждане на прасета тип заден двор и ще налагат санкции. В случая ще бъде налаган максималният размер на глобата, тъй като стопаните вече са предупредени веднъж. След това ще се пристъпи към евтаназиране на животните.

Всички стопани са информирани за опасността от заболяването. Информационната кампания, започнала миналата година, продължава и досега. Към момента в Силистренско няма регистрирано огнище. Като една от причините се сочи намаленото поголовие на прасетата на територията на областта.

Извършват се дезинфекция на ГКПП в Силистра, а на пункта при Кайнарджа има и служител с временно назначение към дирекцията. Общинските ветеринарни лекари обхождат населените места, проверяват личните стопанства и предоставят декларации на собствениците, в които те заявяват, че са запознати с опасността от заболяването и с мерките за биосигурност.

Обходени са първо населените места около двата индустриални свиневъдни комплекса в Попина и Ветрен, както и Ситово, където има по-голямо частно стопанство. Следващата седмица ще започне евтаназия на нерегистрирани прасета в област Силистра, но процесът няма да е масов, а ще се набляга отново предимно на убеждаването.

Общинската епизоотична комисия е разгледала и темата  за гъбарите, събиращи трюфели с обучени кучета. Проблемът е в броя на нерегистрираните пунктове. За област Силистра законни са три пункта, намиращи се на територията на община Дулово. Предвидено е да се разговаря със собствениците им, тъй като към тях ще бъде засилен контролът.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Две коли в сблъсък

Катастрофа с материални щети и ударен светофар е станала вчера около 14:30 часа на кръстовището на улиците „Велико Търново“ и „Петър Бояджиев“ в Силистра, съобщават от полицията. По първоначални данни 26-годишен с „Опел“ е отнел предимство на лек автомобил „Мерцедес“, в резултат на което двете коли се ударили.  Няма пострадали хора, но са нанесени..

публикувано на 06.06.24 в 09:13

Полицейска гонка по тъмно

42-годишен дрогиран водач бил задържан след полицейска гонка, съобщават от силистренската полиция. На 4 юни около  20:30 часа в село Иширково към мъжа, който шофирал лек автомобил „Мерцедес“, бил подаден знак за спиране от полицейски служители, но той не се подчинил. Автопатрул го последвал и когато го спрял, установил с техническо средство, че..

публикувано на 05.06.24 в 09:34

Отново пиян зад волана

С 2.00 промила алкохолно съдържание 34-годишен управлявал лек автомобил „Ситроен“, съобщават от силистренската полиция..  Той бил засечен от полицейски служители на 4 юни около 10:00 часа в село Ветрен и тестван с дрегер. Отказал да даде кръвна проба и е задържан за срок до 24 часа.  По случая е образувано бързо производство.

публикувано на 05.06.24 в 09:27

Археолози на научен форум

От 4 до 8 юни Силистра ще е домакин на 62-рата Национална конференция на археолозите в България. Ще бъдат изнесени 20 доклада за най-значимите археологически проучвания, които се правят в последните години. Във форума ще участват и учени от Румъния. Тази конференция ще бъде различна от другите, на които Регионалният исторически музей е бил..

публикувано на 04.06.24 в 09:37
Снимката е илюстративна

4 милиона за водопроводи

Около 4 километра водопроводи в Главиница ще бъдат подменени със средства от държавния бюджет. Това информират от местната администрация.  По последния етап от подмяната на водопроводната мрежа в града тръби ще се подменят по улиците „Васил Левски“, „Дружба“, „Лиляна Димитрова“, „Генерал Скобелев“, „Дунав“, „Димитър Дончев“, „Дончо Михайлов“,..

публикувано на 30.05.24 в 09:28
Община Главиница

Читалищата се отчитат

В Главиница днес общинските съветници ще гласуват изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.  Ще бъде избран представител на общината в Общото събрание на ВиК.  На вниманието на съветниците ще бъде приемането на годишния доклад за читалищните..

публикувано на 30.05.24 в 08:53

По стъпките на четата

39-ият поход "По пътя на четата на Таньо войвода" тръгва днес от Тутракан. 450 души от цялата страна ще преминат 220-километровия път през Елията, Лудогорието и Поломието. Всеки ден ще се провеждат преглед на строевата подготовка и маршовата песен, много преходи и мероприятия. Финалът на похода е на 2 юни в местността „Керчан баир“ до с. Априлово,..

публикувано на 30.05.24 в 08:41