Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има достатъчно вода в "Тича"

Язовир "Тича"
Снимка: pochivka.bg

Няма място за притеснения за водоснабдяването от яз. “Тича“. Въпреки ниското ниво на водните маси, язовирът е далеч от критичния минимум. Това съобщи за Радио Шумен управителят на "Напоителни системи" -  клон Шумен Христо Николов.

Във водоема в момента има 190 935 000 куб. м вода, което е 2/3 от обема му. Вода не се подава за енергодобив. От язовира се източват количества за екологични нужди за нивото на река Камчия, за напояване и за водоснабдяване.

"Естествените водоизточници или са намалели критично, или са пресъхнали, но даже и без никакви постъпления до криза би могло да се стигне чак след 2 години", допълни Николов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младежи с алкохол в първия учебен ден

Два сигнала за младежи във видимо нетрезво състояние са приети в дежурната част на РУ- Шумен. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР- Шумен.  15-годишен е съобщил за легнал пред заведение млад мъж. При проверката е установено, че младежът е на 18 г., пълнолетен.  Вторият сигнал е за младеж във видимо нетрезво състояние, забелязан пред дискотека в..

публикувано на 16.09.24 в 17:32

Шумен отново без вода

Шумен, Велики Преслав и Търговище отново ще са без вода на 18 септември, съобщават от ВиК - Шумен. Причината е, че ще бъде довършена присъединителната връзка от съществуващия към новоизградения довеждащ водопровод. Едновременно с това ВиК – Шумен ще извърши планови ремонти на проблемни участъци по водопроводната мрежа града, с което да бъде..

публикувано на 16.09.24 в 16:01
Община Шумен

Нов асфалт за още улици

Ще бъдат ли избрани управител на Комплексния онкологичен център в Шумен и обществен посредник в община Шумен? Това ще решат общинските съветници на първата им редовна сесия след лятната почивка.  Конкурсът за ръководител на лечебното заведение приключи в края на август. Най-висока оценка има досегашният управител д-р Свилен Арнаудов. Дияна..

публикувано на 16.09.24 в 15:16

Заместник-кмет за един ден

Петокласничката Жанет Радева днес зае поста заместник-кмет по образование и култура за един ден. От тази година тя учи в Природоматематическата гимназия "Нанчо Попович". Пред кметския екип тя сподели идеите си за развитието на просветата и културата в града ни.  Първото предложение е отваряне на сладкарница в Младежкия дом с арт пространство, където..

публикувано на 16.09.24 в 14:41

Събраха тон отпадъци

Над 1 тон отпадъци събраха през почивните дни служители и работници на Държавното горско стопанство в Нови пазар. Почистени са всички строителни и битови отпадъци, които са изхвърлени покрай главният път Никола Козлево - Хърсово.  Горските събраха и боклуците в отдел 154, където от години жителите на Никола Козлево изхвърлят отпадъци, превръщайки..

публикувано на 16.09.24 в 13:33

Първи звънец и във Върбица

Близо 40 първокласници пристъпиха днес прага на най-голямото учебно заведение в община Върбица.  Средно училище "Св. Паисий Хилендарски" посрещна с тържествен ритуал общо 480 момчета и момичета от 1 до 12 клас в освежени класни стаи и кабинети.  С изнасяне на училищното знаме и кратка литературна програма започна първият учебен ден в..

публикувано на 16.09.24 в 12:12

Нова яслена група

Първите си възпитаници прие днес яслената група към ДГ "Братя Грим" в Шумен. Тя бе сформирана с решение на Общинския съвет през юли.  Новата учебна година за градината започва с 209 деца, а гост на тържеството днес бе заместник-кметът по образование и култура доц. Виктория Ковчазова. Тя пожела ползотворна работа на преподавателите и възпитателите и увери..

публикувано на 16.09.24 в 11:41