Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21 младежи се заклеха

7
Снимка: Радио Шумен

21 курсисти от различни краища на страната положиха клетва по повод завършването на начална военна подготовка в НВУ „Васил Левски“ днес. 10 от тях са от Шумен, а останалите от Търговище, Омуртаг, Разград, Варна и Кюстендил. Сред курсистите има и 6 девойки.

Отличник на а курса стана Калоян Сотиров от Кюстендил.

За Радио Шумен деканът на Факултета по "Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационни и информационни системи" полк. Дилян Димитров каза, че военната клетва е един от най-големите празници във всеки гарнизон.

."Хората, които идват при нас, са силно мотивирани и искат да станат част от въоръжените сили на България. Те просто искат да изпълнят дълга си в защита на отечеството. Много от тях пожелаха да продължат кариерата си във въоръжените сили. Преди час имахме откровен разговор и обсъдихме възможностите за тяхната реализация", посочи полк. Димитров.

Началната военна подготовка за първи път се провежда през 2014 г., когато завършилите тогава са 42-ма души – студенти. Към момента в нея могат да се включат младежи, навършили 18 години. Военното обучение трае 4 седмици на казармен режим.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Златен век" за Деян Евтимов

Грамота и Почетен знак „Златен век” – печат на Цар Симеон - сребърен, получи Деян Евтимов, директор на Художествената галерия "Елена Карамихайлова" в Шумен.  Наградата беше връчена от министъра на културата Найден Тодоров по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на..

публикувано на 27.05.24 в 13:58

Гимназии събират ученици

Панорама на средното образование представя в Шумен възможностите за обучение за предстоящата учебна година.  Областният управител проф. Добромир Добрев откри събитието и подчерта значението му за по-добрата информираност на кандидат-гимназистите и техните родители, на които предстои да вземат решение къде да продължат обучението си.  В..

публикувано на 27.05.24 в 12:33

Два сигнала за домашно насилие

Два сигнала за домашно насилие са постъпили в полицейските управления на Каолиново и Велики Преслав.  В нощта на събота срещу неделя 44-годишна жена се обадила на полицията, тъй като съпругът ѝ от Тодор Икономово отправил закани към нея. Задържан е за срок до 24 часа в РУ - Каолиново.  В неделния ден е получен сигнал, че 23-годишен мъж от Смядово..

публикувано на 27.05.24 в 12:01

Мъж сипе заплахи към полицаи

35-годишен мъж е задържан заради арогантно поведение към полицейски служители. Това съобщават от шуменската полиция. На 25 май около 23:20 часа в Областната дирекция на МВР в Шумен е получен сигнал за пътен инцидент в село Благово. По време на работа по произшествието 35-годишен мъж е отправил обиди и заплахи към полицейските служители, като с..

публикувано на 27.05.24 в 11:51

Пиян удари паркирана кола

Задържаха пиян водач, предизвикал пътен инцидент в Шумен. Това съобщават от полицията. Сигналът е получен на 24 май около 23:30 часа. На място на ул. "Лозевско шосе" е изпратен екип на сектор „Пътна полиция“. Изяснено било, че товарен автомобил „Рено“, управляван от 50-годишен мъж, се е ударил в паркиран лек автомобил „Киа“. С техническо средство са..

публикувано на 27.05.24 в 11:40

България чете на немски

Регионалният финал на състезанието по четене на немски език "България чете" ще се проведе на 31 май от 9:30 часа в Профилираната езикова гимназия „Никола Вапцаров“ в Шумен. Състезанието "България чете" е престижно събитие, което насърчава любовта към изучаването на немски език сред учениците в България.  Участниците – ученици от осми клас на..

публикувано на 27.05.24 в 09:28
Проф. Христо Христов - кмет на Шумен

Приемен ден на кмета

Приемният ден на кметския екип на община Шумен е днес (27 май). Кметът проф. Христо Христов ще приема граждани от 14:00 часа в зала 203 на общинската администрация.  Заместник-кметовете, секретарят на общината и главният архитект ще приемат граждани от 10:00 часа до 13:00 часа.  Приемният ден на председателя на Общинския съвет Ася Аспарухова е..

публикувано на 27.05.24 в 08:49